Verder winkelen

Jaarlijkse onderhoud voor een veilige fysiotherapiepraktijk

Als fysiotherapeut ben je niet alleen verantwoordelijk voor het herstel en welzijn van je patiënten tijdens hun behandelingssessies, maar ook voor de veiligheid en gezondheid van hen gedurende hun hele traject in jouw praktijk. Het streven naar een optimale veilige omgeving is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat elke patiënt de best mogelijke zorg krijgt.

Een van de meest waardevolle manieren om deze veiligheid te waarborgen, is door het uitvoeren van jaarlijks onderhoud in je fysiotherapiepraktijk. In dit blogbericht willen we de nadruk leggen op waarom dit onderhoudsproces niet alleen belangrijk is, maar eigenlijk onmisbaar voor de integriteit van je praktijk.

onderhoud-luuk

Waarom jaarlijks onderhoud onmisbaar is

In de wereld van de fysiotherapie is jaarlijks onderhoud niet zomaar een optionele taak, maar een cruciale pijler voor de integriteit van je praktijk. Wij vertellen je graag waarom dit onderhoudsproces onmisbaar is voor fysiotherapeuten:

Patiëntveiligheid als hoogste prioriteit: Het eerste en voornaamste aspect van fysiotherapie is de veiligheid en het welzijn van je patiënten. Als fysiotherapeut ben je toegewijd aan het verbeteren van de gezondheid van mensen, en dat begint met een veilige omgeving. Regelmatig onderhoud is een essentiële schakel om de risico's tot een minimum te beperken en onnodige incidenten of verwondingen te voorkomen.

Optimalisatie van apparatuur en faciliteiten: Fysiotherapie vereist vaak het gebruik van gespecialiseerde apparatuur en faciliteiten. Goed onderhouden apparatuur en faciliteiten presteren niet alleen beter, maar gaan ook langer mee. Dit heeft niet alleen voordelen voor de efficiëntie van je behandelingen, maar het bespaart je ook aanzienlijke kosten op de lange termijn. Het is een investering in zowel de kwaliteit van zorg als de financiële stabiliteit van je praktijk.

Naleving van wettelijke voorschriften en richtlijnen: Afhankelijk van je locatie en specialisatie kunnen er wettelijke voorschriften en richtlijnen zijn die van toepassing zijn op het onderhouden van medische apparatuur en praktijkfaciliteiten. Het is van het grootste belang om deze voorschriften te begrijpen en strikt na te leven. Het niet voldoen aan deze regels kan niet alleen juridische problemen veroorzaken, maar het kan ook de reputatie van je praktijk aantasten en het vertrouwen van je patiënten ondermijnen.

Jaarlijks onderhoud in je fysiotherapiepraktijk is niet slechts een formaliteit, maar een fundamentele pijler van je beroep. Het stelt je in staat om een veilige omgeving te bieden waarin patiënten kunnen herstellen en gedijen, terwijl het tegelijkertijd de levensduur van je apparatuur verlengt en ervoor zorgt dat je voldoet aan wettelijke voorschriften. Het is een investering in de gezondheid en veiligheid van je patiënten en de duurzaamheid van je praktijk.

onderhoud-loopband

Apparaten en materialen die speciale aandacht vereisen

Het jaarlijks onderhoud van je fysiotherapiepraktijk gaat verder dan alleen een oppervlakkige controle. Het vereist ook dat je specifieke apparaten en materialen identificeert die bijzondere zorg en aandacht nodig hebben. Hieronder bespreken we enkele van deze kritische elementen:

Behandelbanken: Het kloppend hart van je praktijk
De behandelbanken in je praktijk vormen het kloppende hart van je therapeutische interventies. Regelmatige inspectie en smering van bewegende delen zijn absoluut noodzakelijk om de veiligheid en het comfort van je patiënten te waarborgen. Hierbij moeten niet alleen de fysieke structuur van de banken worden gecontroleerd, maar ook de functionaliteit van de verstelbare onderdelen, zoals hoofdsteunen en armleuningen. Door ervoor te zorgen dat je behandelbanken in optimale staat verkeren, kun je een solide basis bieden voor effectieve behandelingen.

Elektrische apparatuur: Veiligheid boven alles
In moderne fysiotherapiepraktijken spelen elektrische apparaten zoals elektrische stimulatoren en ultrasone machines een cruciale rol in de behandeling van patiënten. Het is van het grootste belang dat deze apparaten regelmatig worden gecontroleerd op bedrading, stekkers en algemene veiligheidsvoorzieningen. Een grondige inspectie van elektrische apparatuur kan elektrische schokken en andere gevaarlijke situaties helpen voorkomen. Het waarborgt niet alleen de veiligheid van je patiënten, maar ook die van jezelf en je personeel.

Cardio en kracht apparatuur: Stabiliteit en effectiviteit in balans
Cardio- en krachtapparatuur vormen een essentieel onderdeel van veel fysiotherapiepraktijken. Deze machines helpen bij het bevorderen van de kracht, uithoudingsvermogen en algehele conditie van patiënten tijdens revalidatie en behandeling. Het correct onderhouden van deze apparatuur is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van patiënten, maar ook voor de effectiviteit en duurzaamheid van je praktijk. Cardio- en krachtapparatuur bevatten vaak bewegende onderdelen zoals loopbandrollen, lagers, gewichtsstapels en katrollen. Deze onderdelen moeten regelmatig worden gesmeerd en onderhouden om soepele werking te garanderen en slijtage te minimaliseren

Hygiënematerialen: Een schone en veilige omgeving
Hygiënische materialen zoals behandelbankhoezen en kussens dragen bij aan een schone en veilige behandelomgeving. Het is van essentieel belang om regelmatig te controleren op slijtage en vervuiling. Door deze materialen routinematig te vervangen, kun je een hygiënische omgeving handhaven, wat van cruciaal belang is in de zorgpraktijk, waar ziekteverspreiding moet worden geminimaliseerd.

Het identificeren en zorgvuldig onderhouden van deze specifieke apparaten en materialen is van vitaal belang voor het handhaven van de veiligheid en effectiviteit van je fysiotherapiepraktijk. Een grondige aanpak van jaarlijks onderhoud omvat niet alleen het oppervlakkig inspecteren, maar ook het proactief zorgen voor de integriteit van deze elementen. Dit komt niet alleen ten goede aan je patiënten, maar versterkt ook de reputatie en het succes van je praktijk als toegewijde zorgverlener.

zimmer-multi-tens

Apparaten die gekeurd moeten worden

Naast regelmatig onderhoud is het essentieel om te weten welke apparaten periodiek gekeurd moeten worden. Dit is met name van belang voor elektrische en medische apparatuur. Het volgen van lokale voorschriften en wetten is van groot belang, maar in het algemeen zijn de volgende stappen noodzakelijk:

 • Inspectie: Voer visuele inspecties uit om eventuele schade, slijtage of gebreken te identificeren.
 • Testen: Elektrische apparatuur moet grondig worden getest op veiligheid en prestaties.
 • Kalibratie: Medische apparaten zoals meetinstrumenten moeten regelmatig worden gekalibreerd om nauwkeurigheid te waarborgen.
 • Documentatie: Houd gedetailleerde records bij van inspecties en keuringen, inclusief datums en bevindingen, om te voldoen aan regelgeving en om een bewijs van naleving te hebben.
 • Keuring volgens de NEN3140: De NEN3140 is een keuring voor laagspanningsmaterialen. NEN 3140 is een zelfstandige norm die voor Nederland alle relevante eisen voor laagspanningsinstallaties bevat. NEN 3140 is van toepassing op de bedrijfsvoering van elektrische installaties en apparatuur tot een nominale spanning van 1.000 Volt wisselspanning en 1.500 Volt gelijkspanning. Denk binnen de fysiotherapie aan apparaten als een: Shockwave, Deep Oscillation maar eigenlijk alle apparaten waar een stekker aan zit. Wil je meer weten over de NEN3140 binnen de fysiotherapie? Bekijk dan eens deze pagina.
moneur-luuk

Onderhoud door Electro Medico

Bij Electro Medico kan je terecht voor het onderhoud van al jouw fysiotherapie apparatuur. Maar wat houd een onderhoudscontract in?

Wanneer je het onderhoud aan jouw fysiotherapie apparatuur uit laat voeren door Electro Medico komen wij jaarlijks bij je langs. Wij onderhouden en keuren volgens de NEN3140 jouw fysiotherapie apparauur. Geen zorgen, jij hoeft niet bij te houden wanneer we bij je langs zijn geweest. Wij nemen contact op wanneer het jaar weer voorbij is. Naast dat je hiermee de levensduur van jouw apparatuur verlengt zijn er nog andere voordelen die jij als onderhoudsklant hebt bij Electro Medico:

 • Specialisatie: U kunt vertrouwen op gespecialiseerde monteurs die precies begrijpen wat uw apparatuur nodig heeft.
 • Grondige controle: Dankzij hun uitgebreide kennis en ervaring wordt elk detail van uw apparatuur grondig gecontroleerd en onderhouden.
 • Compleet aanbod: Ons contract biedt zowel onderhoud als keuring in één pakket.
 • NEN 3140 richtlijnen: Wij handelen volgens de strikte NEN 3140 richtlijnen, waardoor uw apparatuur altijd aan veiligheidsnormen voldoet.
 • Nazorg: Na elke servicebeurt krijgt u uitgebreide nazorg, inclusief een duidelijke rapportage en (online) evaluatie van de verrichte werkzaamheden.
 • Vaste klant voordelen: Klanten met een contract zijn automatisch onze vaste klanten en genieten altijd van onze beste prijzen.
 • Totaalpakket: Een combinatie van zorgeloosheid, veiligheid en economische voordelen.

Daarnaast profiteer je nog van vele extra's zoals de aller beste prijzen, 50% korting op de voorrijdkosten en betaal je geen onderzoekskosten. Lees er alles over op deze pagina.

Zo zorg je er voor een veilige fysiotherapie praktijk

Het jaarlijks onderhouden en keuren van je praktijkapparatuur is niet alleen een verplichting, maar ook een investering in de veiligheid en het vertrouwen van je patiënten. Door deze zorgvuldige aanpak kun je met een gerust hart de hoogste normen handhaven in de fysiotherapie en de gezondheid en tevredenheid van je patiënten bevorderen. Samen met gekwalificeerde professionals kun je een veilige en betrouwbare omgeving creëren waar patiënten zich op hun gemak voelen tijdens hun herstelproces.

Ben je benieuwd wat onderhoud aan jouw fysiotherapie voor jou gaat kosten? Reken het uit via onderstaande tool.

bereken hier direct je onderhoud
Lees hier meer over het onderhoud

Wil jij dat bovenstaand artikel door iemand anders wordt gelezen?
Deel dit artikel dan op jouw favoriete platform met de volgende buttons: