Verder winkelen
open productfilter
Productfilter

Dry needling: een effectieve methode om triggerpoints te behandelen

Heeft u last van triggerpoints en bent u op zoek naar een effectieve behandelmethode? Dan is dry needling wellicht iets voor u. Dry needling is een specifieke methode van intramusculaire stimulatie, waarbij dunne naalden in de triggerpoints worden gestoken om de spieren te ontspannen en pijn te verlichten. Met behulp van deze techniek kunnen fysiotherapeuten de diepere lagen van de spieren bereiken en knopen en spanning verlichten.

Waarom is dry needling zo effectief? Ten eerste zorgt het prikken van de naalden voor een reflexmatige ontspanning van de spier. Daarnaast stimuleert het de bloedcirculatie in het gebied, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd en voedingsstoffen worden aangevoerd. Bovendien kan dry needling helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en het herstellen van de balans tussen spiergroepen.

Hoewel dry needling soms pijnlijk kan zijn tijdens de behandeling, ervaren de meeste mensen direct verlichting na de sessie. Het aantal benodigde sessies varieert per persoon en hangt af van de ernst van de triggerpoints en de reactie van het lichaam op de behandeling.

Soorten dry needling naalden

Er zijn verschillende soorten dry needling naalden beschikbaar op de markt, elk met hun eigen unieke eigenschappen. Hieronder vindt je een overzicht van de meest gebruikte soorten dry needling naalden:

  • Monofilament naalden - deze naalden zijn gemaakt van een enkel stuk draad en worden vaak gebruikt voor oppervlakkige puncties.
  • Multi-filament naalden - deze naalden zijn gemaakt van meerdere dunne draden die samen zijn gevlochten en worden vaak gebruikt voor diepere puncties.
  • Coated naalden - deze naalden zijn bedekt met een speciale coating die de penetratie in de huid vergemakkelijkt en pijn vermindert.
  • Acupunctuurnaalden - deze naalden worden gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en hebben een dunner ontwerp dan de meeste andere dry needling naalden.
Welke dry needling naalden zijn het beste?

De keuze voor de beste dry needling naald hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke toepassing, de dikte en sterkte van de spiervezels, en de voorkeur van de therapeut. Over het algemeen worden monofilamentnaalden vaak gebruikt voor oppervlakkige puncties, terwijl multi-filamentnaalden geschikter zijn voor diepere puncties. Coated naalden kunnen nuttig zijn voor patiënten die gevoelig zijn voor pijn en ongemak, terwijl acupunctuurnaalden een goede keuze zijn voor therapeuten die zich richten op de traditionele Chinese geneeskunde.

verbruiksmateriaal-3
Hoe gebruik je dry needling naalden?

Het gebruik van dry needling naalden is een gespecialiseerde techniek die alleen moet worden uitgevoerd door getrainde en gekwalificeerde fysiotherapeuten en gezondheidszorgprofessionals. Het is belangrijk om de juiste sterilisatiemaatregelen te nemen en alle veiligheidsvoorschriften in acht te nemen om infecties en andere complicaties te voorkomen. Het is ook belangrijk om de juiste naaldlengte te kiezen, afhankelijk van de locatie en diepte van de spier.