Verder winkelen

Vliegwieltraining - Verbeter de effectiviteit van je krachttraining

Of het nu gaat om een voorsprong te nemen met je sportprestaties, het voorkomen of herstellen van een blessure of het verbeteren van je algemene gezondheid en conditie: vliegwieltraining met Exxentric biedt jou een groot aantal voordelen.

Wat maakt vliegwieltraining nu zo uniek? 

  • Het verhoogt de effectiviteit van je krachttraining
  • Vliegwieltraining verhoogt de effectiviteit door de inertie van een vliegwiel toe te passen om een optimale weerstand te creëren in plaats van de zwaartekracht
  • Het verbetert de prestaties en revalidatie
  • De training met een vliegwiel verbetert de efficiëntie van de trainingsprogramma's en verlaagt de totale kosten in vergelijking met alternatieven
  • Standaard en geavanceerde trainingsmethoden 

Voordelen ten opzichte van traditionele trainingen

  • De weerstand is variabel en onbeperkt 
  • Trainen met excentrische, concentrische en isometrische trainingen
vliegwieltrainging-elecromedico
vliegwieltrainging-historie-elecromedico

Ontstaan vliegwieltraining

Vliegwieltraining heeft haar roots in de ruimtevaart. Door het ontbreken van zwaartekracht in de ruimte kregen astronauten bepaalde aandoeningen, zoals spieratrofie en vermindering van de botdichtheid. De oplossing voor deze aandoeningen is vliegwieltraining, omdat vliegwieltraining onafhankelijk van de zwaartekracht is, doordat de gewichten uit de traditionele training zijn vervangen door een op een as draaien vliegwiel. De NASA heeft de vliegwieltraining dan ook omarmd en vandaag de dag zien de (top)sport, revalidatie en fysiotherapie ook de meerwaarde van deze manier van trainen.

"In het concept vliegwieltraining gaat het om het vermogen van de spier. Het vermogen is een functie van kracht en snelheid"

De werking van vliegwieltraining

Vliegwieltraining heeft haar naam te danken aan het door een op een as gemonteerd draaiend vliegwiel, deze dient als vervanging voor gewichten uit de traditionele training. Om de as zit een koord gedraaid, vergelijkbaar met een jojo. Het koord zit bevestigd aan een harnas die de gebruiker draagt. Wanneer er aan het koord getrokken wordt, zal deze uitrollen (de concentrische fase). Hier wordt kinetische energie opgewekt en deze zorgt ervoor dat het vliegwiel het koord weer om de as draait. De gebruiker dient deze kinetische energie af te remmen en zo wordt de concentrische fase omgezet in een excentrische fase.

Door de opgewekte concentrische kracht komt een proportionele excentrische kracht vrij (excentrische overload). Dit zorgt ervoor dat de gebruiker op zijn maximale kunnen traint en dat bij iedere beweging, waardoor er betere resultaten worden behaald. Deze resultaten kunnen in de app worden uitgelezen zodat er ook een goede feedback gegeven kan worden. Het vermogen dat wordt opgewekt is dus iedere herhaling gelijk aan de gebruiker zijn maximaal haalbare vermogen. Dit in tegenstelling tot de traditionele training waar de opgewekte kracht iedere herhaling constant is.

Ook is de gebruiker in staat om reële (sport)situaties beter na te bootsen, omdat men vrij kan trainen door een vrije hellingshoek, onvoorspelbare lichaamsvertraging en variaties in spier werklijnen. Dit verbeterd de prestatie op meerdere vlakken, zoals de motorische coördinatie van de gebruiker.

vliegwieltraining-sluit-je-aan-bij-de-beweging

Vliegwiel Oefeningen

Met de kPulley kunt u eigenlijk alle pulley oefeningen doen die de traditionele pulleys bieden, maar dan in met een optimale weerstand, geschikt voor alle doelgroepen. Hierdoor kan de gebruiker beter zijn doel najagen, of dit nou revalidatie of topsport gericht is, de Exxentric vliegwieltraining maakt dit mogelijk.

Met vliegwieltraining kan de fysieke gesteldheid worden verbetert, ook kan u met Exxentric vliegwieltraining de cognitieve gesteldheid verbeteren. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat men ook kan trainen met een harnas of riem, zo zijn de ledematen vrij, waardoor de cognitieve coördinatie kan worden verbeterd. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van squats op de kPulley, terwijl de gebruiker een bal toegeworpen krijgt en deze dient te vangen.

Naast het harnas en de riem zijn er meerdere accessoires. Door het toepassen van deze accessoires worden er weer meer wegen geopend. De Exxentric vliegwieltraining zorgt dus voor een extreme toename aan mogelijkheden op het gebied van trainen voor alle doelgroepen!

vliegwieltrainging-kbox-elecromedico
vliegwieltrainging-kpulley-elecromedico
vliegwieltraingin-legexx-elecromedico
vliegwieltrainging-kbox4lite-elecromedico

Meer weten over vliegwieltraining?

Vul dan het formulier hieronder in met je gegevens en je specifieke vraag en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. 

Je hebt geen voornaam ingevoerd
Je hebt geen (correct) e-mailadres ingevoerd
Je hebt geen (correct) telefoonnummer ingevoerd

meer-weten-neem-contact-op-met-electro-medico