De meeste (fysio)therapeuten kennen kinesiotape wel. Kinesiotape is een veelzijdige tape dat wordt ingezet om onder andere pijnbestrijding en blessures tegen te gaan. Deze tape wordt vaak gebruikt als aanvulling van een fysiotherapie behandeling. Dankzij de antiallergische acryl lijmlaag is deze tape huidvriendelijk, activeert de bloed en lymfecirculatie en werkt pijn dempend. Wat wij vaak ook denken is dat kinesiotape ondersteunend werkt maar dit is niet zo. Voor ondersteuning in pezen en gewrichten is de Strapit Active tape ontwikkelt.
Kinesiotape activeert de bloed en lymfecirculatie doordat de tape de fascia optilt. Deze tape werkt dus erg goed bij het verminderen van zwellingen en voor het afvoeren van afvalstoffen. Het aanbrengen gebeurt dan ook vaak in een gestrekte positie. Wanneer je een natuurlijke houding aanneemt zul je de ribbeltjes in de tape zien ontstaan wat de huid optilt en daarmee zorgt voor activatie in de fascia.
De tape heeft een hechtingstijd van 4-7 dagen afhankelijk van invloeden. De hechting van de tape kan namelijk worden beïnvloed door de huidtype, plek waar de tape is aangebracht en de omgevingstemperatuur. Kinesiotape is waterbestendig, hierdoor kan je er gemakkelijk mee douchen of zwemmen. De tape is gemaakt van ademend en elastisch katoen, is huidvriendelijk en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen.
Strapit heeft met zijn Active tape een andere variant tape op de markt gebracht. Strapit Active tape is een revolutie in de wereld van sportblessures en fysiotherapie. De Active tape is speciaal ontworpen om spieren en gewrichten te ontlasten tijdens activiteit. Het kan worden beschouwd als de "functionele tape" die helpt bij het lossen en herladen van spieren en gewrichten, het verminderen van pijn en het verbeteren van de prestaties en het herstel. Omdat spieren niet functioneren in één bewegingsvlak en zich meestal over meerdere gewrichten bevinden, kan de tape de spierfunctie en gewrichtsbeweging nauw nabootsen, waardoor beweging door meerdere vlakken wordt ondersteund.
Dit komt doordat de tape als een bungeekoord fungeert, de tape gaat mee in de beweging en zorgt voor extra coördinatie zonder te fixeren. Hoe hard en vaak je deze tape ook probeert te rekken hij verliest zijn rekbaarheid niet. Strapit Active laat volledige beweging toe en terwijl het uitrekt met beweging kan het kracht (belasting) absorberen en beweging vertragen (verminderde excentrische contractiebelasting). De tape is gemaakt van nylon en dankzij de waterafstotende middelen en de kleefstof blijft deze tape beter plakken wanneer deze in aanraking is gekomen met water.
Op 17 april 2023 hebben wij de workshop Active tape gehouden. Daar konden therapeuten het verschil tussen kinesiotape en de Active tape ervaren. Als je kinesiotape bij jezelf aanbrengt en we stellen je de volgende vraag: Wat voel je nu? Dan wordt deze vraag vaak beantwoord met: Ik voel de tape wel zitten maar in de coördinatie van mijn beweging voel ik eigenlijk niks. Wanneer je dit met Active tape doet zul je merken dat je ondersteuning ervaart en de tape je bijna verplicht een houding aan te nemen. Dankzij het bungeekoord effect blijf je niet statisch in deze houding maar kan je je lichaam trainen deze houding aan te gaan nemen.
Jij kan dit in jouw praktijk ook proberen door een proefpakket met instructievideo’s aan te vragen.
Het aanbrengen van kinesiotape gebeurt in een extensie houding. Wanneer je de positie terug brengt naar flexie zul je zien dat de fascia opgetild wordt. Hierdoor wordt de bloed en lymfe circulatie gestimuleerd en werkt deze tape pijn dempend.
De Active tape daarentegen wordt in een verkortte positie aangebracht. Op deze manier wordt je gestimuleerd een houding aan te nemen zonder te fixeren. Hierdoor zorg je voor extra coördinatie in pezen in gewrichten en heb je dankzij deze ondersteuning de mogelijkheid om te blijven sporten.
Kinesiotape en Active tape zijn twee verschillende soorten tapes en werken ieder op hun eigen manier mee aan het herstel van de patiënt. Deze 2 tape soorten kunnen elkaar versterken en zijn een logische aanvulling op elkaar.
Wil jij dat bovenstaand artikel door iemand anders wordt gelezen?
Deel dit artikel dan op jouw favoriete platform met de volgende buttons: