Verder winkelen

Het meten van de saturatie, welke waarde zie je en wat zeggen deze waardes?

Saturatie, ook wel zuurstofsaturatie genoemd, is een medische term die verwijst naar de hoeveelheid zuurstof die zich heeft gebonden aan hemoglobine in rode bloedcellen in vergelijking met de maximale hoeveelheid zuurstof die hemoglobine kan dragen. Het wordt meestal uitgedrukt als een percentage en geeft aan hoe verzadigd het hemoglobine is met zuurstof. Een hogere saturatie betekent dat een groter percentage van het hemoglobine zuurstof draagt, terwijl een lagere saturatie kan duiden op een verminderde zuurstofopname in het bloed.

Saturatie is een belangrijke gezondheidsparameter, omdat het aangeeft hoe efficiënt zuurstof wordt getransporteerd naar de weefsels van het lichaam. Een normale saturatiewaarde ligt meestal tussen 95% en 100%, maar deze waarden kunnen variëren afhankelijk van individuele gezondheidsomstandigheden en andere factoren. Het meten van saturatie kan nuttig zijn bij het beoordelen van de ademhalings- en cardiovasculaire gezondheid, evenals bij het volgen van de reactie op behandelingen of het monitoren van de gezondheidstoestand van patiënten. Saturatiemetingen worden vaak uitgevoerd met behulp van een saturatiemeter, ook wel een pulsoximeter genoemd.

saturatie-meten-800

Kan je zelf saturatie meten?

Saturatie kan je zelf meten met behulp van een saturatiemeter, ook wel een pulsoximeter genoemd. Deze kleine en draagbare apparaten zijn gemakkelijk verkrijgbaar bij apotheken en online retailers, waardoor het voor iedereen toegankelijk is om hun eigen zuurstofsaturatie te controleren. Het gebruik van een saturatiemeter is eenvoudig en vereist geen medische training. Het apparaat bestaat meestal uit een klein scherm en een clip die op je vinger past. Je plaatst eenvoudigweg je vinger in de clip en zet de saturatiemeter aan. Binnen enkele seconden geeft het scherm de saturatiewaarde weer, meestal uitgedrukt als een percentage, en vaak wordt ook je hartslag weergegeven.

Het meten van saturatie op regelmatige basis kan nuttig zijn voor mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals chronische longziekten, hartproblemen of slaapapneu, om veranderingen in hun zuurstofsaturatie in de gaten te houden. Het kan ook handig zijn voor sporters die hun zuurstofniveaus willen monitoren tijdens inspanningstrainingen.

Het is belangrijk om te vertellen dat saturatiemetingen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de meting, de temperatuur van je vinger en je fysieke toestand op dat moment. Daarom is het raadzaam om meerdere metingen uit te voeren en deze te vergelijken om een nauwkeuriger beeld te krijgen van je saturatieniveaus.

Hoewel het meten van saturatie een waardevol hulpmiddel is voor persoonlijk gebruik, moet je bij aanhoudende lage saturatiewaarden of als je je zorgen maakt over je gezondheid altijd een arts raadplegen voor een grondiger evaluatie en advies.

Welke vinger gebruik ik voor het meten van saturatie?

De meest gebruikte vinger voor het meten van saturatie is meestal de wijsvinger. Dit komt omdat de wijsvinger goed geschikt is voor het plaatsen van de saturatiemeter en een goede doorbloeding heeft, wat belangrijk is voor nauwkeurige metingen.

Je kunt echter ook andere vingers gebruiken als dat nodig is. Als je bijvoorbeeld een blessure of een aandoening aan je wijsvinger hebt waardoor meten daar ongemakkelijk is, kun je de saturatiemeter op een andere vinger plaatsen, zoals de middelvinger of de ringvinger. Het is belangrijk dat de gekozen vinger schoon en warm is, omdat koude vingers de meting kunnen beïnvloeden.

Over het algemeen zijn de vingers aan de handen de beste keuze voor saturatiemetingen, omdat de doorbloeding daar beter is dan in de tenen aan de voeten. Het is echter altijd goed om de instructies van de fabrikant van de saturatiemeter te volgen voor het juiste gebruik en de beste resultaten.

diverse-saturatiemeters

Welke saturatiemeters zijn er?

Er zijn verschillende saturatiemeters op de markt, variërend van eenvoudige modellen tot meer geavanceerde apparaten. Enkele veelvoorkomende soorten saturatiemeters zijn:

 • Nonin Onyx Vantage 9590 Oximeter: Deze vingerpulsoximeter meet nauwkeurig het zuurstofgehalte in het bloed en daarnaast wordt ook de hartfrequentie weer gegeven.
 • Rossmax - SA310 - Professionele saturatiemeter: De Rossmax SA310 is een saturatiemeter die persoonlijk Sp02* en de polsslag meet. Bij dit apparaat is het mogelijk om een drempelwaarde van de Sp02 en de hartslag in te stellen. Wanneer deze overschreden wordt geeft het apparaat een hoorbare waarschuwing. De saturatiemeter heeft 999 geheugenplaatsen en kan geprogrammeerd worden met 3 intervallen van: 10/30/60 seconden. De bluetooth verbinding zorgt er voor dat de resultaten ook zichtbaar worden in de Rossmax healthstyle app.
 • Rossmax - SA300 - Professionele saturatiemeter: De Rossmax SA300 saturatiemeter is een saturatiemeter met geïntegreerde slagadercontrole technologie (ACT). De saturatiemeter meet een snelle meting van de Sp02, hartslag en slagaderconditie in 1 minuut. De saturatiemeter wordt via Bluetooth eenvoudig verbonden en de communicatie van de real-time gegevens is met één klik te bereiken. Het is mogelijk om een drempelwaarde van Sp02 en de hartslag in te stellen. Wanneer deze drempelwaarde overschrijd wordt geeft het apparaat een hoorbare waarschuwing. Het apparaat heeft 999 geheugenplaatsen en kan geprogrammeerd worden met 3 intervallen: 10/30/60 seconden.
 • Nonin PalmSat 2500A Pulsoximeters: De Nonin Palmsat 2500 is een compacte draagbare handheld-saturatiemeter. Met de Palmsat meet je nauwkeurig het zuurstofgehalte (Sp02 van 0-100%) en de hartslagfrequentie. De Palmsat kan worden gebruikt voor eenmalige controles maar ook voor voortdurende bewaking bij volwassenen, kinderen en pasgeborenen in ziekenhuizen, ambulancediensten, en in andere omstandigheden. 

Voor het hele overzicht van alle saturatiemeters kan je ook een bezoek brengen aan deze pagina.

* SpO2 staat voor "perifere zuurstofsaturatie" en is een maat voor het percentage zuurstofverzadiging in het bloed. Het wordt vaak uitgedrukt als een percentage en geeft aan hoeveel van het hemoglobine in de rode bloedcellen verzadigd is met zuurstof. 

Wat is een goede saturatiewaarde?

Een goede saturatiewaarde, ook wel bekend als SpO2, ligt meestal tussen 95% en 100%. Dit betekent dat het hemoglobine in je bloed voor het grootste deel verzadigd is met zuurstof en dat je weefsels voldoende zuurstof krijgen om goed te functioneren.

Een saturatiewaarde onder 90% wordt over het algemeen als laag beschouwd en kan duiden op een zuurstoftekort in het lichaam, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. In situaties waarbij de saturatiewaarde onder dit niveau zakt, zoals bij ademhalingsproblemen, longaandoeningen of andere gezondheidsproblemen, is medische aandacht vaak nodig.

Het is belangrijk op te merken dat saturatiewaarden kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals leeftijd, medische aandoeningen en hoogte boven zeeniveau. Daarom is het altijd raadzaam om met een gezondheids professional te overleggen als je vragen hebt over je saturatiewaarden of als je je zorgen maakt over je gezondheid. Een gezondheids professional kan je de juiste begeleiding en aanbevelingen geven op basis van jouw specifieke situatie.

saturatie-meten-1-4

Hoe merk je dat je saturatie te laag is?

Het herkennen van een te lage saturatie, ook wel bekend als hypoxemie, kan enigszins variëren afhankelijk van de ernst van de situatie en individuele symptomen. Enkele veelvoorkomende tekenen en symptomen die kunnen wijzen op een te lage saturatie zijn:

 • Kortademigheid: Een van de meest voorkomende symptomen van een lage saturatie is kortademigheid. Je kunt moeite hebben met ademen, voelt je benauwd of hebt het gevoel dat je niet genoeg lucht krijgt.
 • Snelle ademhaling: Je kunt een versnelde ademhaling ervaren, zelfs in rust.
 • Verhoogde hartslag: Een lage saturatie kan leiden tot een verhoogde hartslag, ook wel tachycardie genoemd.
 • Verwarring: In ernstige gevallen van hypoxemie kunnen mensen verward raken of mentale veranderingen ervaren.
 • Blauwachtige verkleuring van de huid (cyanose): Dit is een zichtbaar teken van een lage saturatie. De lippen, vingertoppen, teennagels en soms het gezicht kunnen een blauwachtige tint krijgen.
 • Onrust of angst: Een gevoel van onrust of angst kan optreden wanneer het lichaam niet voldoende zuurstof krijgt.
 • Vermoeidheid: Je kunt je extreem moe voelen, zelfs bij lichte inspanning.

Het is om te vertellen dat de symptomen van een lage saturatie kunnen variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de ernst van de hypoxemie. Als je vermoedt dat je saturatie te laag is of als je deze symptomen ervaart, is het raadzaam om onmiddellijk medische hulp in te roepen. Een medische professional kan de oorzaak vaststellen, de ernst beoordelen en de juiste behandeling initiëren om de zuurstofsaturatie te verbeteren en eventuele onderliggende problemen aan te pakken. Het is altijd beter om op tijd te handelen bij tekenen van een lage saturatie, omdat zuurstoftekort schadelijk kan zijn voor organen en weefsels in het lichaam.

Deze waardes zie je en dit zegt het

Het meten van de saturatie een eenvoudige en belangrijke manier om je gezondheid te volgen. Met een saturatiemeter kun je snel en gemakkelijk je zuurstofsaturatie controleren en mogelijke problemen vroegtijdig opsporen. Onthoud echter dat een enkele meting niet altijd alles vertelt, dus als je twijfels of zorgen hebt, raadpleeg dan altijd een medische professional voor een grondiger evaluatie. Je gezondheid is het waard!

Fysio Webshop
Neem contact op

Wil jij dat bovenstaand artikel door iemand anders wordt gelezen?
Deel dit artikel dan op jouw favoriete platform met de volgende buttons: