De handdynamometer bestaat uit verschillende varianten. In iedere praktijk is er wel een handdynamometer te vinden maar kennen we ook de digitale variant? Wat doet deze en wat doet die anders dan een analoge handmeter.
De handdynamometer wordt veel gebruikt in de fysiopraktijk maar ook door andere medische professionals. Met een handdynamometer meet je de maximale kracht/spanning in de onderarmspieren. Deze kracht wordt ook wel gelinkt aan de kracht in het gehele lichaam. Onderzoek wijst uit dat knijpkracht lichamelijke ongemakken in de loop der jaren kan voorspellen en kan helpen bij het evalueren van de algehele gezondheid. Afname van knijpkracht kan een aanwijzing zijn van spierafbraak*.
Knijpkracht wordt zwakker naarmate we ouder worden, wat uiteindelijk ons dagelijks leven zal gaan beïnvloeden. Eenvoudige dingen zoals het dragen van boodschappen of een potje jam open maken worden steeds lastiger. Uit onderzoek is gebleken dat fysieke activiteit op middelbare leeftijd de handknijpkracht op latere leeftijd voorspelt. Om tot deze resultaten te komen is het enige wat je hier voor nodig hebt: een handdynamometer en de normtabellen om de handgreepsterkte vast te stellen.
Met de SAEHAN Hydraulische hand dynamometer kun je de handkracht in vijf verschillende posities meten. Dat maakt het mogelijk dat alle handgrootten met de dynamometer gemeten kunnen worden.
Voordelen:
Nadelen:
Zijn normtabellen nog wel relevant?
Zeker! Zonder deze normtabellen kunnen we niet vast stellen wat de resultaten betekenen. Echter kunnen deze resultaten steeds meer gedigitaliseerd worden. Kijk hierbij naar de kForce Grip. Deze handdynamometer is een smart apparaat met elektronische sensoren om realtime biofeedback te geven op een smartphone of tablet via de kForce app. Voor iedere patiënt kun je hier een account op aanmaken om zo de resultaten in te zien en deze te delen met de patiënt.
Voordelen:
Nadelen:
De handdynamometer kan een belangrijk product zijn om het welzijn van de patiënt in de toekomst vast te stellen en om de voortgang te bekijken. Ga je voor een apparaat dat qua materiaal stevig is en aan te passen is op verschillende handgrootte waarbij je resultaten zelf in het beheer houd. Of ga je liever voor een apparaat waarbij je resultaten zo concreet mogelijk kunt aflezen. Resultaten gedigitaliseerd worden waardoor de voortgang makkelijk te volgen is en deelbaar zijn met patiënten en de spelletjes het trainen leuker maakt.
*Bron: https://www.psychfysio.nl/handknijpkracht-voorspellend-voor-achterliggende-problematiek/
Meer weten over de handdynameter of heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog. Neem dan contact met ons op 024 20 30 213 of bekijk het aanbod op onze website.
Wil jij dat bovenstaand artikel door iemand anders wordt gelezen?
Deel dit artikel dan op jouw favoriete platform met de volgende buttons: