Niets is zo vervelend als een blessure oplopen. Vooral wanneer je doel voor ogen hebt zoals bijvoorbeeld de Nijmeegse vierdaagse. Een blessure kan veel impact op je hebben zowel fysiek als mentaal. Het is belangrijk om blessures serieus te nemen en ze op de juiste manier te behandelen om een snel en volledig herstel te bevorderen. Sommige blessures of zwakke plekken ken je al maar een blessure kan je ook accuut oplopen als gevolg van een val, botsing of plotselinge beweging. Voorbeelden zijn verstuikingen, verrekkingen, kneuzingen, gebroken botten en wonden.
In veel gevallen is fysiotherapie een essentieel onderdeel van de behandeling van een blessure. Een fysiotherapeut kan je helpen bij het herstelproces door middel van gerichte oefeningen, mobilisatie en andere technieken. Het doel van fysiotherapie is om de functionaliteit van het getroffen gebied te herstellen, de mobiliteit te verbeteren en verdere blessures te voorkomen.
Dingen die je kan doen direct na het oplopen van een blessure
Rust en bescherming: Stop onmiddellijk met de activiteit die de blessure heeft veroorzaakt en bescherm het geblesseerde gebied om verdere schade te voorkomen.
IJs en compressie: Breng onmiddellijk ijs aan op het getroffen gebied en gebruik eventueel een compressieverband om zwelling te verminderen.
Hoogstand en immobilisatie: Houd het geblesseerde lichaamsdeel indien mogelijk omhoog om de bloedtoevoer te verminderen en immobiliseer het om verdere schade te voorkomen.
Medicatie en pijnbeheersing: Overweeg het gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen om pijn en ontsteking te verminderen. Raadpleeg altijd een arts voordat je medicatie inneemt.
Nadat de zwelling is afgenomen kan je gaan starten met het aansterken. Hiervoor is soms extra ondersteuning nodig. Met Active tape kan je weer gaan sporten. (Afhankelijk van de hevigheid van de blessure). Dit komt omdat Active tape rekbaar is in 4 richtingen waardoor beweging geactiveerd en ondersteund wordt. De tape is toepasbaar wanneer extra coördinatie in de beweging gewenst is.
Preventief tapen
Wanneer je weet dat jouw patiënt een zwakke enkel of bijvoorbeeld een zwakke knie heeft dan zou je deze al preventief kunnen tapen. Op deze manier krijgt het gewricht extra ondersteuning zonder beperkt te worden in de bewegingsvrijheid. Active tape laat volledige beweging toe en terwijl het uitrekt met beweging kan het kracht (belasting) absorberen en beweging vertragen (verminderde excentrische contractiebelasting). Doordat de tape fungeert als bungeekoord wordt je getriggerd om je beweging te corrigeren. Op deze manier krijgt het gewricht extra ondersteuning en verklein je de kans om een blessure op te lopen.
Afhankelijk van de staat van de blessure kies je de juiste behandeling en tape. In de video benoemen wij de drie fases van het tapen.
Het aanbrengen van de Active tape gebeurt in een verkortte positie. Op deze manier wordt je gestimuleerd een houding aan te nemen zonder te fixeren. Hierdoor zorg je voor extra coördinatie in pezen in gewrichten en heb je dankzij deze ondersteuning de mogelijkheid om te blijven sporten.
Iedere soort tape werkt op hun eigen manier mee aan het herstel van de patiënt. De tape soorten kunnen elkaar versterken en zijn een logische aanvulling op elkaar.
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de Active tape. Bekijk ze hier.
Deel dit artikel via: