Verder winkelen

Knie extensie 90 graden – voor de onderste ledematen, knie en de quadriceps

De zittende knie-extensie is een isometrische test die wordt gebruikt voor de evaluatie van de maximale neuromusculaire capaciteiten van de kniestrekkers bij een hoek van 90 graden in flexie.

De zittende knie-extensie kan worden gebruikt om eventuele tekortkomingen op het gebied van kracht of de snelheid van krachtontwikkeling vast te stellen. Rectus femoris, tibialis anterior en vastus lateralis zijn de spieren die het hoogste activatieniveau vertonen (>70% van maximale vrijwillige contractie) tijdens een knie-extensie van 90 graden. Dit stelt professionals in staat om de revalidatie te optimaliseren of een plan voor de preventie van quadriceps blessures op te stellen. Daarom kan de waarde van deze test worden gebruikt om een trainingsplan op te stellen op basis van een percentage van de maximale kracht die tijdens de test wordt bereikt. De training versterkt de kniestrekkers, verbetert daardoor de mobiliteit van de knie en helpt kniepijn of blessures te voorkomen. Onderzoekers en zorgprofessionals maken veelvuldig gebruik van deze beoordeling om de kracht van de kniebuigers te kwantificeren bij patiënten met een reconstructie van het voorste kruisband en andere knieblessures.

zittende-knie

Waarom maximale neuromusculaire capaciteiten meten?

Het is belangrijk om de maximale neuromusculaire capaciteiten van de kniestrekkers te meten om verschillende redenen:

Revalidatie: Bij patiënten die herstellen van knieblessures of chirurgische ingrepen, zoals een voorste kruisbandreconstructie, biedt het meten van de maximale neuromusculaire capaciteiten inzicht in de ernst van de blessure en de voortgang van het herstel. Dit stelt zorgverleners in staat om aangepaste revalidatieprogramma's te ontwikkelen die gericht zijn op het herstellen van de kracht en functie van de knie.

Preventie: Door de neuromusculaire capaciteiten van de kniestrekkers te meten, kunnen professionals risicofactoren voor blessures identificeren. Dit stelt hen in staat om gepersonaliseerde preventieplannen te ontwikkelen om blessures aan de knie te voorkomen, vooral bij atleten en sporters.

Prestatieverbetering: Voor sporters kan het meten van de maximale kracht en snelheid van krachtontwikkeling van de kniestrekkers helpen bij het optimaliseren van hun prestaties. Dit kan atleten helpen om hun kracht en explosiviteit te verbeteren, wat essentieel kan zijn voor sporten zoals sprinten, springen en gewichtheffen.

Monitoring van gezondheid: Het meten van de neuromusculaire capaciteiten van de kniestrekkers kan ook dienen als een indicatie van de algehele gezondheid van een persoon, omdat zwakte of onevenwichtigheden in deze spieren kunnen wijzen op mogelijke gezondheidsproblemen of musculoskeletale aandoeningen.

Het meten van de maximale neuromusculaire capaciteiten van de kniestrekkers is cruciaal voor zowel diagnostische als preventieve doeleinden, en het speelt een essentiële rol in revalidatie, blessurepreventie en prestatieverbetering. Het stelt zorgverleners en sportprofessionals in staat om effectieve interventies te ontwerpen om de gezondheid en het welzijn van individuen te verbeteren en hen te helpen hun doelen te bereiken.

Hoe voer je een knie extensie uit?

Een knie-extensieoefening is een oefening voor de spieren van je bovenbeen, met name de quadriceps. Tijdens deze oefening span je de spieren aan de voorkant van je dijbeen aan om je knie te strekken. Op deze manier kan je een knie-extensieoefening uitvoeren:

Beginpositie:
Neem plaats op de behandeltafel of een stoel waarbij je benen vrij kunnen bewegen. Zorg ervoor dat je rug goed recht is en je voeten plat op de grond staan. Houd je handen stevig vast aan de behandeltafel of de handgrepen van de stoel voor stabiliteit.

Oefening:
Adem in en span je quadriceps-spieren aan om je knieën te strekken en je onderbeen omhoog te brengen. Zorg ervoor dat je je been volledig strekt zonder je knie te overstrekken. Houd de positie enkele seconden vast terwijl je je spieren aangespannen houdt. Adem uit terwijl je je knie weer buigt en je voet langzaam terugbrengt naar de startpositie. Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Ben je op zoek naar meer uitdaging en weerstand? Gebruik hiervoor een fitband of een pulley.

Knie-extensieoefeningen zijn nuttig om de kracht en stabiliteit van je quadriceps te vergroten, wat helpt bij activiteiten zoals lopen, rennen en springen. Het is belangrijk om deze oefening correct uit te voeren om letsel te voorkomen, dus zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt en niet te veel gewicht gebruikt als je met gewichten werkt.

productfoto-kforce-pull1

Wat heb je nodig voor het uitvoeren van een knie extensie?

Belangrijk bij het uitvoeren van de oefening is om de maximale neuromusculaire aspecten van de kniestrekkers te meten. Overal waar je kan zitten kan je deze oefening uitvoeren, maar onmisbaar is het om de resultaten hiervan te traceren. Kinvent biedt hiervoor de perfecte oplossing met de KFORCE Pull. De KFORCE Pull is een dynamometer waarmee de trekkracht gemeten kan worden. De Pull meet de isometrische kracht, geeft realtime biofeedback en is gemakkelijk te bevestigen aan verschillende objecten zoals een behandeltafel, wandrek of krachttoestel. Met deze KFORCE-Pull is het mogelijk om met verschillende lichaamsdelen de trekkracht te meten

Een van de grootste voordelen van dit product is dat het real-time metingen levert, wat van onschatbare waarde is. Het stelt je in staat om direct inzicht te krijgen in tekortkomingen op het gebied van kracht of snelheid van krachtontwikkeling vast te stellen. De waarde van deze test kan worden gebruikt om een trainingsplan op te stellen op basis van een percentage van de maximale kracht die tijdens de test wordt bereikt. De waarde van deze test wordt gebruikt om een trainingsplan op te stellen op basis van een percentage van de maximale kracht die tijdens de test wordt bereikt. De training versterkt de kniestrekkers, verbetert daardoor de mobiliteit van de knie en helpt kniepijn of blessures te voorkomen. Onderzoekers en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg maken op grote schaal gebruik van deze beoordeling.

De KFORCE Pull, wat meet je met dit product?

  • Piekkracht: Dit is de hoogste kracht die wordt geproduceerd tijdens het contact met de ondergrond, wat relevant is bij het meten van maximale krachtontwikkeling.
  • RFD-pieken (Rate of Force Development): Dit meet hoe snel de kracht verandert, oftewel de snelheid waarmee de kracht wordt ontwikkeld tijdens een specifieke beweging of handeling.

Deze metingen zijn waardevol voor sporters en atleten om hun prestaties te verbeteren en te begrijpen hoe ze hun kracht en bewegingsefficiëntie kunnen optimaliseren.

zittende-knie-extensie-90-gradne

Hoe voer je een knie extensie uit met de KFORCE Pull?

  • Voorbereidingstijd: 5 seconde
  • Oefenen: 3 keer
  • Duur: 5 seconde
  • Rust: 15 seconde

Beginpositie:
Maak de KFORCE Pull vast aan de spanband. Plaats de enkel/pols band om de enkel. Neem plaats op de behandeltafel of een stoel waarbij je benen vrij kunnen bewegen. Verbind de KFORCE Pull middels het knopje en de bluetooth verbinding met jouw smartphone of tablet in de Kinvent app. Zodra deze verbonden is kan je de polsband om je enkel plaatsen en plaats nemen in je positie. Zorg ervoor dat je rug goed recht is en je voeten plat op de grond staan. Houd je handen stevig vast aan de behandeltafel of de handgrepen van de stoel voor stabiliteit.

Oefening:
Adem in en span je quadriceps-spieren aan om je knieën te strekken en je onderbeen omhoog te brengen. Zorg ervoor dat je je been volledig strekt zonder je knie te overstrekken. Houd de positie enkele seconden vast terwijl je je spieren aangespannen houdt. Adem uit terwijl je je knie weer buigt en je voet langzaam terugbrengt naar de startpositie. Herhaal deze beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Feedback:
Krijg direct feedback met behulp van de app. Elk testrapport kan worden geëxporteerd in een PDF-bestand en kan extern worden gedeeld.

We helpen je graag verder!

Vul dan het formulier in met jouw gegevens en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je meer informatie te verstrekken over de knie extensdie in combinatie met de kForce Pull!

Je hebt geen voornaam ingevoerd
Je hebt geen (correct) e-mailadres ingevoerd
Je hebt geen (correct) telefoonnummer ingevoerd