Verder winkelen

Zittende schouder rotatie abductie – Bovenste ledemaat, schouder, rotatie en kracht

De zittende schouder rotatie is een isometrische test voor de evaluatie van de maximale neuromusculaire capaciteiten van de schouder externe rotatoren bij 90 graden schouderabductie, namelijk de supraspinatus, infraspinatus, kleine ronde en subscapularis. De schouder externe rotatoren zijn een groep spieren en pezen die zich rondom het schoudergewricht bevinden en verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van externe rotatiebewegingen van de schouder. Deze beweging houdt in dat de bovenarm wegdraait van het lichaam, bijvoorbeeld wanneer je je arm zijwaarts draait met je handpalm naar boven gericht. De belangrijkste spieren die betrokken zijn bij de externe rotatie van de schouder zijn onder andere de infraspinatus en de teres minor. Samen met andere spieren zoals de supraspinatus en de subscapularis, vormen ze het zogenaamde rotatorcuff-spiergroep, die de stabiliteit en de beweging van het schoudergewricht ondersteunen.

De schouder externe rotatoren zijn essentieel voor het behouden van de schouderfunctie en het voorkomen van letsel, vooral bij activiteiten die herhaalde bewegingen van de schouder vereisen, zoals werpen of gooien. Versterking en stabilisatie van deze spiergroepen zijn belangrijk voor de algehele gezondheid en functie van het schoudergewricht.

De zittende schouder externe rotatie kan worden gebruikt om eventuele tekortkomingen op het gebied van kracht of snelheid van krachtontwikkeling vast te stellen. Het stelt professionals in staat om de revalidatie te optimaliseren of een plan voor de preventie van rotatorenmanchet blessures op te stellen. Daarom kan de waarde van deze test worden gebruikt om een trainingsplan te maken op basis van een percentage van de maximale kracht die tijdens de test is bereikt. De training versterkt de schouder externe rotatoren en verbetert daardoor de mobiliteit van de schouder, en helpt bij het voorkomen van schouderpijn of blessures. Onderzoekers en zorgprofessionals gebruiken deze beoordeling veelvuldig om de kracht van de schouder externe rotatoren te kwantificeren bij patiënten met subacromiale inklemmingssyndroom en gerelateerde rotatorenmanchet blessures en andere schouderblessures.

schouder-rotatie-abductie

Waarom tekortkomingen vast stellen in de schouder?

Het is belangrijk om eventuele tekortkomingen op het gebied van kracht of snelheid van krachtontwikkeling in de schouder vast te stellen om verschillende redenen:

Revalidatie: Door deze tekortkomingen te identificeren, kunnen revalidatieprofessionals gerichte behandelplannen ontwikkelen om de kracht en snelheid van krachtontwikkeling in de schouder te verbeteren. Dit is cruciaal voor patiënten die herstellen van schouderletsel, operaties of andere schouderaandoeningen, omdat het hen helpt hun normale functie en mobiliteit te herwinnen.

Preventie: Het opsporen van zwakke punten in de schouder kan helpen bij het ontwikkelen van preventieve maatregelen om blessures in de toekomst te voorkomen, vooral bij mensen die betrokken zijn bij sporten of activiteiten waarbij de schouder veel belast wordt.

Prestatieverbetering: Voor atleten kan het verbeteren van de kracht en snelheid van krachtontwikkeling in de schouder de algehele prestaties verbeteren, met name in sporten waarbij schouderkracht en -stabiliteit essentieel zijn.

Pijnvermindering: Een aangepaste training voor de schouder kan helpen bij het verminderen van schouderpijn, met name bij mensen die last hebben van chronische schouderproblemen. Het versterken van de schouder kan de stabiliteit verbeteren en de druk op de gewrichten verminderen.

Het identificeren van tekortkomingen in kracht en snelheid van krachtontwikkeling in de schouder is van cruciaal belang om de gezondheid en functionaliteit van de schouder te verbeteren, blessures te voorkomen en de algehele kwaliteit van leven te bevorderen, met name voor mensen met schouder gerelateerde aandoeningen.

Hoe voer je een zittende schouder rotatie abductie uit?

Een zittende schouderrotatie met abductie uitvoeren doe je als volgt:

Startpositie:
Ga zitten op een stoel met een rechte rugleuning en houd je rug recht. Plaats je voeten plat op de grond, iets uit elkaar, en houd je knieën gebogen in een comfortabele positie.

De uitvoering:
Neem een lichte dumbbell of een ander geschikt gewicht in je hand, afhankelijk van je trainingsniveau. Begin met je arm langs je zij, de elleboog licht gebogen en het gewicht vast. Til je arm langzaam op naar de zijkant van je lichaam (abductie), zodat je elleboog op schouderhoogte komt. Vanaf deze positie, roteer je voorzichtig je schouder, zodat je arm naar buiten draait en het gewicht omhoog wijst. Dit is de rotatiebeweging. Houd de positie even vast en keer dan geleidelijk terug naar de startpositie.

Herhaal de oefening voor het gewenste aantal herhalingen, en voer daarna dezelfde beweging uit met de andere arm.

Let op dat je de oefening langzaam en gecontroleerd uitvoert om letsel te voorkomen, en kies een gewicht dat bij je fitnessniveau past. Raadpleeg een fitnessprofessional als je twijfelt over de juiste techniek.

productfoto-kforce-pull3

Wat heb je nodig voor het uitvoeren van een zittende schouder rotatie abductie?

Een belangrijk onderdeel van deze oefening is om de gegevens in kaart te brengen. Een zittende schouder rotatie uitvoeren kan overal. Maar hoe maak je dit meetbaar? Kinvent heeft hiervoor de oplossing met de KFORCE Pull. De KFORCE-Pull is een dynamometer waarmee de trekkracht gemeten kan worden. De Pull meet de isometrische kracht, geeft realtime biofeedback en is gemakkelijk te bevestigen aan verschillende objecten zoals een behandeltafel, wandrek of krachttoestel. Met deze KFORCE-Pull is het mogelijk om met verschillende lichaamsdelen de trekkracht te meten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bicep curl of een leg extension. De resultaten zijn gerelateerd aan een korte en sterke fysieke inspanning en het is zeer nuttig als werkreferentie. De meest relevante gemeten parameter is de krachtpiek.

Een van de grootste voordelen van dit product is dat het real-time metingen levert, wat van onschatbare waarde is. Het stelt je in staat om direct inzicht te krijgen in tekortkomingen op het gebied van kracht of snelheid van krachtontwikkeling vast te stellen. De waarde van deze test kan worden gebruikt om een trainingsplan op te stellen op basis van een percentage van de maximale kracht die tijdens de test wordt bereikt. De staande schouderabductietest kan helpen bij het aanpakken van bewegingsbeperkingen om revalidatie te optimaliseren of letselpreventieplannen te ontwikkelen. Het identificeren van een bewegingsbeperking is een essentieel onderdeel van de beoordeling van het blessurerisico. De ROM-waarden die worden verkregen, kunnen worden gebruikt voor de planning van specifieke training

De KFORCE Pull, wat meet dit product?

  • Piekkracht: Dit is de hoogste kracht die wordt geproduceerd tijdens het contact met de ondergrond, wat relevant is bij het meten van maximale krachtontwikkeling.
  • RFD-pieken (Rate of Force Development): Dit meet hoe snel de kracht verandert, oftewel de snelheid waarmee de kracht wordt ontwikkeld tijdens een specifieke beweging of handeling.
schouder-abductie-90-graden

Hoe voer je een zittende schouder rotatie uit met de KFORCE Pull?

Voorbereiding:
Maak de KFORCE Pull vast aan de spanband. Plaats de enkel/pols band om de pols. Neem plaats op de behandeltafel of een stoel waarbij je benen vrij kunnen bewegen. Verbind de KFORCE Pull middels het knopje en de bluetooth verbinding met jouw smartphone of tablet in de Kinvent app. Zodra deze verbonden is kan je de polsband om je pols plaatsen en plaats nemen in je positie.

Startpositie:
Ga zitten op een stoel of neem plaats op de behandeltafel, zorg er voor dat je je rug recht houd. Plaats je voeten plat op de grond, iets uit elkaar, en houd je knieën gebogen in een comfortabele positie.

De uitvoering:
Begin met je arm langs je zij, de elleboog licht gebogen en het gewicht vast. Til je arm langzaam op naar de zijkant van je lichaam (abductie), zodat je elleboog op schouderhoogte komt. Vanaf deze positie, roteer je voorzichtig je schouder, zodat je arm naar buiten draait en het gewicht omhoog wijst. Dit is de rotatiebeweging. Houd de positie even vast en keer dan geleidelijk terug naar de startpositie.

Herhaal de oefening voor het gewenste aantal herhalingen, en voer daarna dezelfde beweging uit met de andere arm.

Let op dat je de oefening langzaam en gecontroleerd uitvoert om letsel te voorkomen, en kies een gewicht dat bij je fitnessniveau past. Raadpleeg een fitnessprofessional als je twijfelt over de juiste techniek.

We helpen je graag verder!

Vul dan het formulier in met jouw gegevens en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je meer informatie te verstrekken over de schouder rotatie abductie in combinatie met de kForce Pull!

Je hebt geen voornaam ingevoerd
Je hebt geen (correct) e-mailadres ingevoerd
Je hebt geen (correct) telefoonnummer ingevoerd

Referenties voor dit artikel