Verder winkelen

Staande schouder abductie – Voor de bovenste ledematen en schouder

De staande schouderabductie is een test om de bewegingsuitslag van de schouderabductoren te meten. De staande schouderabductietest kan helpen bij het aanpakken van bewegingsbeperkingen om revalidatie te optimaliseren of letselpreventieplannen te ontwikkelen. Het identificeren van een bewegingsbeperking is een essentieel onderdeel van de beoordeling van het blessurerisico. De ROM-waarden die worden verkregen, kunnen worden gebruikt voor de planning van specifieke training. De meting van de gewrichtsamplitude is niet te verwaarlozen, met name bij werpsporten zoals volleybal en American football. Een tekort tussen de twee schouders verhoogt inderdaad het risico op blessures aan de dominante arm. Dit tekort wordt veroorzaakt door aanpassingen in zowel zachte weefsels als botten als gevolg van de extreme krachten die op de schouder worden uitgeoefend tijdens het werpen.

k-move-productinformatie-in-de-praktijk3

Waarom bewegingsuitslag van de schouder abductoren meten?

Het is belangrijk om de bewegingsuitslag van de schouderabductoren te meten om verschillende redenen:

Revalidatie: Het meten van de bewegingsuitslag helpt bij het beoordelen van de ernst van een blessure of beperking in de schouderabductoren. Dit stelt zorgverleners in staat om effectieve revalidatieplannen op te stellen en de voortgang van de patiënt te volgen.

Letselpreventie: Door de bewegingsuitslag te meten, kunnen atleten en sporters potentiële bewegingsbeperkingen identificeren die het risico op blessures kunnen vergroten. Dit stelt hen in staat om preventieve maatregelen te nemen en hun lichaam in optimale conditie te houden.

Prestatieverbetering: Sporters kunnen de metingen gebruiken om hun schoudermobiliteit te verbeteren en specifieke trainingsschema's te ontwikkelen om hun bewegingsbereik te vergroten. Dit kan de prestaties in sporten waarbij schoudermobiliteit belangrijk is, zoals werpsporten, verbeteren.

Blessurebeoordeling: Het meten van de bewegingsuitslag kan helpen bij het identificeren van mogelijke oorzaken van blessures aan de schouder, zoals onevenwichtigheden in de spieren of structurele problemen. Dit kan leiden tot gerichtere behandelingen en preventieve maatregelen.

Het meten van de bewegingsuitslag van de schouderabductoren is cruciaal voor zowel revalidatie als blessurepreventie, en het kan bijdragen aan het verbeteren van de algehele schoudergezondheid en prestaties.

Hoe voer je een schouder abductie uit?

Het uitvoeren van een staande schouderabductie kan in verschillende stappen worden verdeeld:

Beginpositie:
Ga staan met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Houd je rug recht en je schouders ontspannen. Plaats je armen langs je lichaam met je handen naar beneden.

Oefening:
Begin met het optillen van je arm aan de kant die je wilt trainen. Bijvoorbeeld, als je je rechterschouder traint, til dan je rechterarm op. Houd je arm gestrekt en beweeg deze zijwaarts van je lichaam af. Blijf je arm omhoog bewegen tot je voelt dat je het volledige bereik van beweging hebt bereikt of tot het punt waarop het comfortabel is. Het is belangrijk om tijdens deze beweging je arm gestrekt te houden en niet te buigen in de elleboog. Laat je arm langzaam zakken en breng hem terug naar de startpositie langs je lichaam. Herhaal de beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Als je de andere schouder wilt trainen, herhaal dan dezelfde stappen met de tegenovergestelde arm.

Het is belangrijk om tijdens de oefening je ademhaling onder controle te houden en de beweging soepel uit te voeren. Pas het bereik van de beweging aan op basis van je eigen flexibiliteit en comfortniveau, en forceer nooit een pijnlijke beweging. Deze oefening is nuttig om de schouderabductoren te versterken en de schoudermobiliteit te verbeteren. 

k-move-productinformatie1

Wat heb je nodig voor het uitvoeren van een schouder abductie?

Belangrijk bij het uitvoeren van de schouder abductie is het meetbaar maken van gegevens. Overal waar je kan staan en genoeg bewegingsvrijheid hebt kan je deze oefening uitvoeren. Onmisbaar bij deze oefening is om de resultaten in kaart te brengen. Kinvent biedt hiervoor de perfecte oplossing met de KFORCE Move. De kForce Move is een digitale hoekmeter. De Move heeft een sensor die het bewegingsbereik van de belangrijkste lichaamsdelen mogelijk maakt. De kForce Move stelt bij elke meting de beginpositie vast en meet vanuit deze positie de range of motion. Dit leidt tot een hoge nauwkeurigheid in de metingen.

Een van de grootste voordelen van dit product is dat het real-time metingen levert, wat van onschatbare waarde is. Het stelt je in staat om direct inzicht te krijgen in tekortkomingen op het gebied van kracht of snelheid van krachtontwikkeling vast te stellen. De waarde van deze test kan worden gebruikt om een trainingsplan op te stellen op basis van een percentage van de maximale kracht die tijdens de test wordt bereikt. De staande schouderabductietest kan helpen bij het aanpakken van bewegingsbeperkingen om revalidatie te optimaliseren of letselpreventieplannen te ontwikkelen. Het identificeren van een bewegingsbeperking is een essentieel onderdeel van de beoordeling van het blessurerisico. De ROM-waarden die worden verkregen, kunnen worden gebruikt voor de planning van specifieke training

De KFORCE Move, wat meet dit product?

  • Range of motion (bewegingsbereik): Dit verwijst naar de maximale bewegingsuitslag die je kunt maken in een gewricht of lichaamsdeel.
abo

Hoe voer je een schouder abductie uit met de Move?

Beginpositie:
Ga staan met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Houd je rug recht en je schouders ontspannen. Plaats je armen langs je lichaam met je handen naar beneden. Positioneer de sensor om de arm, plaats deze in het midden van de biceps, aan de zijkant van de bovenarm. Dit kan helpen bij het meten van de bewegingsuitslag.

Oefening:
Begin met het optillen van je arm aan de kant die je wilt trainen. Bijvoorbeeld, als je je rechterschouder traint, til dan je rechterarm op. Houd je arm gestrekt en beweeg deze zijwaarts van je lichaam af. Blijf je arm omhoog bewegen tot je voelt dat je het volledige bereik van beweging hebt bereikt of tot het punt waarop het comfortabel is. Het is belangrijk om tijdens deze beweging je arm gestrekt te houden en niet te buigen in de elleboog. Laat je arm langzaam zakken en breng hem terug naar de startpositie langs je lichaam.

Herhaal de beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Als je de andere schouder wilt trainen, herhaal dan dezelfde stappen met de tegenovergestelde arm.

Feedback:
Krijg direct feedback met behulp van de app. Elk testrapport kan worden geëxporteerd in een PDF-bestand en kan extern worden gedeeld.

We helpen je graag verder!

Vul dan het formulier in met jouw gegevens en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je meer informatie te verstrekken over de staande schouder abductie in combinatie met de kForce Move!

Je hebt geen voornaam ingevoerd
Je hebt geen (correct) e-mailadres ingevoerd
Je hebt geen (correct) telefoonnummer ingevoerd