Verder winkelen

Squat jump – Voor de onderste ledematen, heup, knie, enkel en voet

Een squat jump is een oefening waarbij je begint in een gehurkte positie en vervolgens krachtig omhoog springt vanuit die positie. Deze oefening wordt vaak gebruikt om de spierkracht en explosiviteit van de benen te trainen en is populair in kracht- en conditietraining. Squat jumps zijn effectief om kracht op te bouwen in de beenspieren, met name de quadriceps, hamstrings en bilspieren. Ze helpen ook bij het verbeteren van de explosieve kracht, coördinatie en evenwicht. Het is echter belangrijk om de juiste techniek te gebruiken om blessures te voorkomen, dus zorg ervoor dat je de oefening correct uitvoert en begin met een lage intensiteit voordat je de moeilijkheidsgraad verhoogt. Door deze oefening uit te voeren krijg je inzicht in de explosieve kracht van de benen. 

squat-jump-1

Waarom explosieve kracht in de benen meten?

Het meten van explosieve kracht in de benen is om verschillende redenen belangrijk:

Sportprestaties: Explosieve kracht in de benen is vaak cruciaal voor sportprestaties, vooral in sporten waarbij snelle bewegingen, sprongen of sprints vereist zijn. Denk aan basketbal, volleybal, sprinten, voetbal en vele andere sporten waarbij explosieve kracht een beslissende factor kan zijn.

Functionele kracht: Explosieve kracht in de benen is niet alleen relevant voor sporters, maar ook voor alledaagse activiteiten. Het stelt mensen in staat om snel te reageren op situaties die kracht en snelheid vereisen, zoals traplopen, rennen om de bus te halen of evenwicht te bewaren tijdens onverwachte bewegingen.

Blessurepreventie: Sterke en explosieve benen kunnen bijdragen aan de stabiliteit van gewrichten, waardoor het risico op blessures zoals verstuikingen, verrekkingen en gewrichtsschade wordt verminderd. Een goede spierbalans en kracht helpen het lichaam om schokken en belastingen beter te absorberen.

Revalidatie: Voor mensen die herstellen van blessures of operaties aan de benen, is het meten en ontwikkelen van explosieve kracht vaak een onderdeel van het revalidatieproces. Het kan helpen bij het herstel van mobiliteit en functionele capaciteiten.

Trainingsdoelen: Voor krachtsporters, bodybuilders en fitnessliefhebbers kan het meten van explosieve kracht helpen bij het stellen van trainingsdoelen en het bijhouden van de vooruitgang. Het stelt hen in staat om specifieke oefeningen en trainingsprogramma's te ontwikkelen om explosieve kracht te verbeteren.

Algemene fitheid: Explosieve kracht in de benen draagt bij aan de algehele fitheid en gezondheid. Het kan helpen bij het behouden van spiermassa, het verhogen van de stofwisseling en het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid.

Het meten van explosieve kracht in de benen is van belang omdat het relevant is voor zowel sportprestaties als dagelijkse activiteiten, bijdraagt aan blessurepreventie en revalidatie, en een belangrijk onderdeel is van algemene fysieke fitheid. Het stelt individuen en atleten in staat om hun capaciteiten te begrijpen en gericht te werken aan het verbeteren van deze essentiële krachtcomponent.

Hoe voer je de squat jump uit?

Het uitvoeren van een squat jump is een effectieve oefening om de kracht en explosiviteit van je benen te trainen. 

Beginpositie
Ga staan met je voeten op heupbreedte uit elkaar.

De squat 
Buig je knieën en heupen om in een squatpositie te zakken. Houd je rug recht en duw je billen naar achteren alsof je in een denkbeeldige stoel gaat zitten.
Zorg ervoor dat je knieën niet voorbij je tenen komen. Idealerwijs moeten je dijen parallel zijn aan de grond of iets lager.

De sprong 
Vanuit de diepe squatpositie, duw krachtig met je benen omhoog. Strek je heupen en knieën volledig uit en spring zo hoog mogelijk omhoog.
Terwijl je omhoog springt, strek ook je armen om momentum te genereren.

De landing
Land zachtjes op de bal van je voeten en buig direct je knieën om de impact op te vangen.
Probeer in dezelfde squatpositie te landen als waarin je begon.

Herhaling
Herhaal de beweging door direct weer in een squatpositie te zakken en opnieuw te springen.
Voer het gewenste aantal herhalingen uit.

Belangrijk: Zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt om blessures te voorkomen. Het is essentieel om je knieën niet voorbij je tenen te laten komen tijdens de squat en om te landen met een zachte kniebuiging om de impact te absorberen. Begin met lage intensiteit en bouw geleidelijk op naarmate je sterker wordt. Deze oefening kan intensief zijn, dus let op je eigen capaciteiten en vermijd overbelasting.

delta-s-productfoto-in-gebruik4

Wat heb je nodig voor het uitvoeren van een squat jump?

Een essentieel aspect voor het uitvoeren van de squat jump is het nauwkeurig bijhouden van gegevens. De uitvoering van een squat jump kan overal plaatsvinden, maar onmisbaar is om de resultaten hiervan in kaart te brengen. Kinvent biedt hiervoor de perfecte oplossing met de KFORCE Delta's V3. Een van de grootste voordelen van dit product is dat het real-time metingen levert, wat van onschatbare waarde is. Het stelt je in staat om direct inzicht te krijgen in de explosieve kracht die wordt gegenereerd tijdens de oefeningen, waardoor je de training en technieken kunt aanpassen op basis van actuele gegevens. Je kunt hiermee de optimale belasting meten om maximale kracht te bereiken. Bovendien kun je de balans herstellen en de symmetrie en kracht van je onderste ledematen beoordelen. Hierdoor kun je nauwkeurig de resultaten in kaart brengen, wat betekent dat je duidelijke verschillen kunt identificeren in vergelijking met eerdere metingen. Als er sprake is van verminderde prestaties, kan dit een waarschuwing zijn voor overbelasting of een opkomende blessure. In dat geval wordt aanbevolen om verdere evaluatie door een medisch professional te overwegen om ernstige blessures te voorkomen. Bovendien maakt het bijhouden van meetresultaten het mogelijk om de voortgang te volgen, vooral na een blessure. Op deze manier kun je je herstel monitoren en eventuele belastingen en veranderingen identificeren.

De KFORCE Delta's, wat meten deze producten?

  • Spronghoogte in cm: Hiermee kun je de hoogte meten die je kunt bereiken bij een sprong, wat nuttig is voor het beoordelen van je verticale sprongkracht.
  • Tijd in de lucht: Dit geeft aan hoe lang je in de lucht bent tijdens een sprong, wat inzicht kan bieden in je vliegtijd en hangtijd.
  • Peak force (maximale kracht tijdens grondcontact): Dit meet de maximale kracht die je uitoefent wanneer je de grond raakt, bijvoorbeeld bij het landen na een sprong. Dit is belangrijk om te begrijpen hoeveel kracht je op de grond uitoefent.
  • Peak power (hoogste toegepaste kracht op de grond): Dit geeft aan wat de hoogste kracht is die je uitoefent op de grond tijdens bewegingen zoals rennen of springen. Het is nuttig om te weten hoe krachtig je bent tijdens verschillende activiteiten.
  • RFD-pieken (snelheid van krachtontwikkeling): Dit meet hoe snel je kracht verandert wanneer je op de grond staat, wat belangrijk is om te begrijpen hoe snel je kracht kunt genereren tijdens bewegingen.
  • Totale impuls: Impuls is de term voor de integraal van een kracht over een bepaalde tijdsperiode. Dit helpt bij het beoordelen van de totale kracht die wordt uitgeoefend tijdens een beweging.

Deze metingen zijn waardevol voor sporters en atleten om hun prestaties te verbeteren en te begrijpen hoe ze hun kracht en bewegingsefficiëntie kunnen optimaliseren.

jump-squat

Hoe voer je de squat jump uit op de Delta's?

Voorbereidingstijd: 3 seconde
Oefenen: 1 keer
Duur: 5 seconde
Rust: 60 seconde

Startpositie:
Neem plaats op de Delta’s en neem een squat positie aan met de knieën in 90 graden en een rechte rug. Plaats je handen op je heupen.

De squat jump:
Maak een sprong zo snel en hoog als je kan en strek je heupen, knie en enkels.

Landing:
Land zachtjes met je knie licht gebogen om de impact op je gewrichten te verminderen. Probeer hierbij ook te landen op de plek van de startpositie. Probeer direct na de landing je evenwicht te herstellen.

Feedback:
Krijg direct feedback met behulp van de app. Elk testrapport kan worden geëxporteerd in een PDF-bestand en kan extern worden gedeeld.

We helpen je graag verder!

Vul dan het formulier in met jouw gegevens en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je meer informatie te verstrekken over de squat jump in combinatie met de kForce Delta's!

Je hebt geen voornaam ingevoerd
Je hebt geen (correct) e-mailadres ingevoerd
Je hebt geen (correct) telefoonnummer ingevoerd