Verder winkelen

Schouder abductie 90 graden – voor de bovenste ledematen en de schouder

De zittende schouder abductie kan worden gebruikt om eventuele tekortkomingen op het gebied van kracht of snelheid van krachtontwikkeling vast te stellen. Het stelt professionals in staat om de revalidatie van blessures aan de schouder te optimaliseren en preventieplannen te ontwikkelen. Daarom kan de waarde van deze test worden gebruikt om een trainingsplan op te stellen op basis van een percentage van de maximale kracht die tijdens de test is bereikt. Deze behandeling versterkt de schouder terwijl de mobiliteit van de schouder wordt verbeterd en helpt schouderpijn of blessures te voorkomen. Onderzoekers en gezondheidsprofessionals gebruiken deze beoordeling veelvuldig om de kracht van de schouder te kwantificeren bij patiënten met gelijktijdige glenohumerale artrose en andere schouderpathologieën.

schouder-abductie

Waarom kracht in de schouder vast stellen?

Het vaststellen van de kracht in de schouder belangrijk om verschillende redenen:

Revalidatie: Voor mensen die herstellen van schouderblessures of operaties is het cruciaal om de kracht in de schouder te beoordelen. Dit helpt bij het monitoren van de vooruitgang tijdens het revalidatieproces en het bepalen van wanneer het veilig is om terug te keren naar normale activiteiten.

Behandeling: Het meten van de schouderkracht kan helpen bij het bepalen van de juiste behandelingsopties. Afhankelijk van de aard van het probleem, kan fysiotherapie, spierversterkende oefeningen of andere therapieën worden aanbevolen.

Preventie: Het identificeren van zwakke schouderspieren kan helpen bij het voorkomen van toekomstige blessures. Door gerichte krachttraining kunnen mensen de stabiliteit van hun schouders verbeteren en het risico op letsel verminderen.

Sportprestaties: Voor atleten, vooral die in sporten waarbij de schouder intensief wordt gebruikt (bijvoorbeeld honkbal, zwemmen, tennis), is het essentieel om sterke schouders te hebben. Het meten van de schouderkracht kan atleten helpen bij het identificeren van gebieden die verbeterd moeten worden om hun prestaties te optimaliseren en blessures te voorkomen.

Algemeen welzijn: Sterke schouders dragen bij aan het algehele welzijn en de kwaliteit van leven. Het stelt mensen in staat om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals tillen, dragen en bewegen, zonder pijn of beperkingen.

Diagnose: In sommige gevallen kan het meten van schouderkracht helpen bij het stellen van een diagnose. Bijvoorbeeld, zwakte in specifieke spiergroepen kan wijzen op bepaalde medische aandoeningen.

Schouderpathologieën verwijst naar verschillende aandoeningen, ziekten of afwijkingen die van invloed zijn op de structuur en functie van de schouder. Dit kunnen uiteenlopende medische problemen zijn, zoals blessures aan de spieren, pezen, gewrichten, botten of zenuwen in de schouder. Voorbeelden van schouderpathologieën zijn onder andere rotator cuff scheuren, schouderblessures, ontstekingen van de slijmbeurs (bursitis), artritis van het schoudergewricht en andere aandoeningen die pijn, bewegingsbeperking of disfunctie in de schouder veroorzaken. 

Het beoordelen van de kracht in de schouder is van groot belang om de gezondheid, prestaties en kwaliteit van leven van individuen te verbeteren en om blessures te voorkomen of effectief te behandelen. Het biedt waardevolle informatie voor zowel medische professionals als patiënten.

Hoe voer je een schouder abductie?

Beginpositie:
Neem plaats op de behandeltafel. Neem een rechte houding aan

Oefening:
Plaats je elleboog in flexie in een hoek van 90 graden en je schouder in abductie in 90 graden. Instructie voor de trainer: Geef tegendruk op de pols en ondersteun met de andere hand de elleboog van de uitvoerder. Als uitvoerder probeer je de weerstand van de trainer tegen te houden, hierbij hou je altijd een hoek van 90 graden aan. Hoe harder jij drukt hoe meer weerstand de trainer moet geven.

Deze test is bedoeld om eventuele tekorten in termen van kracht of snelheid van krachtontwikkeling vast te stellen.

kforce-push-met-grip4

Wat heb je nodig voor het uitvoeren van een schouder abductie?

Belangrijk bij het uitvoeren van de schouder abductie is het meetbaar maken van gegevens. Overal waar je kan zitten kan je deze oefening uitvoeren, maar onmisbaar is het om de resultaten hiervan te traceren. Kinvent biedt hiervoor de perfecte oplossing met de KFORCE Push. De kForce-Push is een draagbare spierdynamometer die word gebruikt voor de evaluatie van de spierkracht. Dit apparaat meet de isometrische kracht aan de hand van piekkracht en de gemiddelde kracht van een specifieke spier of spiergroep. Hiermee word de maximale kracht, uithoudingsvermogen en spiersymmetrie inzichtelijk gemaakt. Door het verrichten van de metingen word het verschil aan kracht in beiden lichaamshelften inzichtelijk gemaakt. Op basis van deze gegevens kan er een gerichte training samengesteld worden.

Een van de grootste voordelen van dit product is dat het real-time metingen levert, wat van onschatbare waarde is. Het stelt je in staat om direct inzicht te krijgen in tekortkomingen op het gebied van kracht of snelheid van krachtontwikkeling vast te stellen. De waarde van deze test kan worden gebruikt om een trainingsplan op te stellen op basis van een percentage van de maximale kracht die tijdens de test wordt bereikt. Dat soort behandeling versterkt de interne rotators van de schouder, verbetert de schoudermobiliteit en helpt schouderpijn of -blessures te voorkomen. Onderzoekers en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg maken op grote schaal gebruik van deze beoordeling. Het doel is om de kracht van de externe rotatoren van de schouder te meten bij patiënten die lijden aan het subacromiale impingement-syndroom en gerelateerde verwondingen aan de rotator cuff.

De KFORCE Push, wat meet je met dit product?

  • Peak force (maximale kracht): Dit meet de hoogste kracht die wordt gegenereerd tijdens een beweging, zoals bij het uitvoeren van een sprong of een andere fysieke activiteit. Het geeft aan hoeveel kracht je op dat moment uitoefent.
  • RFD-pieken (snelheid van krachtontwikkeling): Dit meet hoe snel de kracht verandert tijdens een beweging. Het geeft aan hoe snel je in staat bent om kracht op te bouwen.
schouder-abductie-push

Hoe voer je een schouder abductie uit met de KFORCE Push?

  • Voorbereidingstijd: 5 seconde
  • Oefenen: 3 keer
  • Duur: 5 seconde
  • Rust: 15 seconde

Startpositie:
Neem plaats op de behandeltafel

Oefening:
Plaats je elleboog in flexie in een hoek van 90 graden en je schouder in abductie in 90 graden. De behandelaar plaatst de spiercontroller aan de voorzijde van de pols van de patiënt en houdt de elleboog van de patiënt vast met zijn andere hand. De patiënt duwt zo hard mogelijk naar achteren.

Wees voorzichtig, de behandelaar mag geen kracht uitoefenen, hij moet gewoon zijn positie handhaven zonder te bewegen en de elleboog vastzetten om elke bewegingscompensatie te voorkomen.

Feedback:
Krijg direct feedback met behulp van de app. Elk testrapport kan worden geëxporteerd in een PDF-bestand en kan extern worden gedeeld.

We helpen je graag verder!

Vul dan het formulier in met jouw gegevens en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je meer informatie te verstrekken over de schouder abductie in combinatie met de kForce Push!

Je hebt geen voornaam ingevoerd
Je hebt geen (correct) e-mailadres ingevoerd
Je hebt geen (correct) telefoonnummer ingevoerd

Referenties voor dit artikel