Verder winkelen

Maximale knijpkracht – Voor de bovenste ledematen en pols en hand kracht

De zittende handgreep is een isometrische oefening voor de evaluatie van de maximale neuromusculaire capaciteiten van de spieren van de armen, polsen en onderarmen. De greep heeft goede betrouwbaarheid binnen en tussen testers en kan worden aanbevolen voor gebruik in klinische praktijk.

handknijpkracht-meting

Waarom de neuromusculaire capaciteiten meten?

Het is belangrijk om de neuromusculaire capaciteiten van de spieren van de armen, polsen en onderarmen te meten om verschillende redenen:

Evaluatie van de algehele spierfunctie: Door de neuromusculaire capaciteiten van deze specifieke spiergroepen te meten, krijg je inzicht in de algehele spierfunctie van het bovenste deel van het lichaam. Dit is relevant voor het begrijpen van de algemene kracht en prestaties van een individu.

Identificatie van spierzwakte: Het meten van de neuromusculaire capaciteiten kan helpen bij het identificeren van eventuele zwakke punten in de spieren van de armen, polsen en onderarmen. Dit is nuttig bij het diagnosticeren van spiergerelateerde aandoeningen of het vaststellen van gebieden die verbetering nodig hebben in termen van kracht en prestaties.

Revalidatie en preventie: Het beoordelen van de neuromusculaire capaciteiten is van cruciaal belang bij revalidatieprocessen, waarbij het herstel van spierfunctie na letsel of ziekte wordt gevolgd. Bovendien kan het helpen bij het opstellen van preventieve plannen om letsel te voorkomen, zoals bijvoorbeeld bij sarcopenie.

Trainingsaanpassing: De verkregen gegevens over de neuromusculaire capaciteiten kunnen worden gebruikt om trainingsprogramma's aan te passen aan individuele behoeften. Dit kan helpen bij het optimaliseren van krachttraining en prestatieverbetering.

Het meten van de neuromusculaire capaciteiten van de spieren van de armen, polsen en onderarmen is van vitaal belang om de gezondheid, functionaliteit en prestaties van individuen te begrijpen en te verbeteren.

Hoe voer je een knijpkracht meting uit?

Het uitvoeren van een knijpkrachttest vereist de KForce Bubble met het bijgeleverde opblaasbare kussen, een instrument dat speciaal is ontworpen om handknijpkracht te meten.

Beginpositie:
Zorg er voor dat je comfortabel zit of staat met een rechte houding. Plaats de KForce Bubble in het opblaasbare kussen en neem het kussen in je dominante hand. Houd het opblaasbare kussen stevig vast, met je arm ontspannen naast het lichaam en de elleboog in een hoek van ongeveer 90 graden.

Oefening:
Knijp zo hard mogelijk in de handdynamometer. Lever een aantal seconden een maximale inspanning. Herhaal de test indien nodig.

Feedback:
Krijg direct feedback met behulp van de app. Elk testrapport kan worden geëxporteerd in een PDF-bestand en kan extern worden gedeeld.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je ontspannen bent voordat je de test uitvoert en dat je weet dat je maximaal moeten knijpen tijdens de meting. Het meten van de handknijpkracht kan nuttig zijn voor het volgen van de gezondheid en het beoordelen van veranderingen in de tijd, maar het is ook belangrijk om de resultaten in de juiste context te interpreteren en te vergelijken met normwaarden voor leeftijd en geslacht. 

handknijpkracht
kforce-bubble-kinvent3

Wat heb je nodig voor het uitvoeren van een knijpkracht meting?

Belangrijk bij het uitvoeren van de knijpkrachttest is het meetbaar maken van gegevens. Kinvent heeft hier de oplossing voor met de K-Bubble. De kForce Bubble is een pneumatische sensor, waarmee kracht kan worden gemeten via een opblaasbaar item, zoals een bal. De kForce Bubble meet het drukverschil wat ontstaat wanneer een opblaasbaar item ingedrukt wordt. De Bubble wordt verbonden met een opblaasbaar product doormiddel van de naald in het ventiel.

Onmisbaar bij deze oefening is om de resultaten in kaart te brengen. Kinvent biedt hiervoor de perfecte oplossing met de KFORCE Bubble. Een van de grootste voordelen van dit product is dat het real-time metingen levert, wat van onschatbare waarde is. Het stelt je in staat om direct inzicht te krijgen in tekortkomingen op het gebied van kracht of snelheid van krachtontwikkeling vast te stellen. De waarde van deze test kan worden gebruikt om een trainingsplan op te stellen op basis van een percentage van de maximale kracht die tijdens de test wordt bereikt. 

De KFORCE Bubble, wat meet dit product?

  • Maximale kracht: Dit verwijst naar de hoogste krachtwaarde die tijdens de test wordt bereikt.
  • RFD-pieken (snelheid van krachtontwikkeling): Dit meet hoe snel de kracht verandert, oftewel de snelheid waarmee de kracht wordt ontwikkeld.

Vul dan het formulier in met jouw gegevens en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je meer informatie te verstrekken over de maximale knijpkracht in combinatie met de kForce Bubble!

Je hebt geen voornaam ingevoerd
Je hebt geen (correct) e-mailadres ingevoerd
Je hebt geen (correct) telefoonnummer ingevoerd