Verder winkelen

Liggende nek flexie – Voor de nek, cervicale wervelkolom, buiging en kracht

De liggende nekbuigingsdruk is een isometrische test voor de evaluatie van de maximale neuromusculaire capaciteiten van de nekbuigers. De liggende nekbuigingsdruk kan worden gebruikt om eventuele tekortkomingen te bepalen op het gebied van kracht of snelheid van krachtontwikkeling. Het stelt professionals in staat om de revalidatie te optimaliseren of een plan voor de preventie van nekletsel op te stellen. De waarden van maximale kracht die worden verkregen, kunnen worden gebruikt om de training aan te passen aan een percentage daarvan. Een aangepaste training voor de nekbuigers verbetert de mobiliteit van de nek en helpt bij het voorkomen van nekpijn. Onderzoekers en coaches gebruiken deze beoordeling om blessures te voorkomen, op te sporen of te helpen bij de revalidatie van de nek na een blessure of om nekpijn te verminderen.

nek-flexie-uitvoering1

Waarom tekortkomingen bepalen in de nek?

Het is belangrijk om eventuele tekortkomingen op het gebied van kracht of snelheid van krachtontwikkeling in de nek te bepalen om verschillende redenen:

Revalidatie: Door deze tekortkomingen vast te stellen, kunnen revalidatieprofessionals gerichte interventies ontwerpen om de kracht en snelheid van krachtontwikkeling in de nek te verbeteren. Dit is cruciaal voor patiënten die herstellen van nekletsel of chirurgie, omdat het hen kan helpen hun normale functie sneller terug te krijgen.

Preventie: Het identificeren van zwakke punten in de nek kan helpen bij het ontwikkelen van preventieprogramma's om nekletsel te voorkomen, vooral bij mensen die betrokken zijn bij sporten of activiteiten waarbij de nek veel belast wordt.

Prestatieverbetering: Voor atleten kan het verbeteren van de kracht en snelheid van krachtontwikkeling in de nek de algehele prestaties verbeteren en het risico op blessures verminderen, vooral in sporten waar de nek veel stress ondervindt.

Pijnvermindering: Een aangepaste training voor de nek kan helpen bij het verminderen van nekpijn, vooral bij mensen die chronische nekproblemen ervaren. Door de nekspieren te versterken en de kracht en snelheid van krachtontwikkeling te verbeteren, kan de belasting op de nek verminderd worden.

Het beoordelen van tekortkomingen op het gebied van kracht en snelheid van krachtontwikkeling in de nek is essentieel om de gezondheid en functionaliteit van de nek te verbeteren, blessures te voorkomen en de algehele kwaliteit van leven te bevorderen.

Hoe voer je een nek flexie uit?

Startpositie:
Ga rechtop zitten of staan met je rug recht en je schouders ontspannen. Kijk recht vooruit en houd je kin parallel aan de grond.

Uitvoering:
Adem rustig in. Terwijl je uitademt, buig je langzaam je hoofd naar voren, zodat je kin richting je borst beweegt. Probeer je hoofd recht naar beneden te bewegen zonder het naar de zijkant te kantelen. Voel een lichte rek in de spieren aan de voorkant van je nek. Forceer de beweging niet, en ga alleen zo ver als comfortabel is voor jou. Houd deze positie een paar seconden vast terwijl je blijft ademen. Keer langzaam terug naar de startpositie door je hoofd weer omhoog te brengen terwijl je inademt.

kforce-bubble-kinvent2

Wat heb je nodig voor het uitvoeren van een nek flexie?

Een belangrijk onderdeel van deze oefening is om de gegevens in kaart te brengen. Een liggende flexie uitvoeren kan overal. Maar hoe maak je dit meetbaar? Kinvent heeft hiervoor de oplossing met de KFORCE Bubble. De kForce Bubble is een pneumatische sensor, waarmee kracht kan worden gemeten via een opblaasbaar item, zoals een bal. De kForce Bubble meet het drukverschil wat ontstaat wanneer een opblaasbaar item ingedrukt wordt. De Bubble wordt verbonden met een opblaasbaar product doormiddel van de naald in het ventiel. De KFORCE Bubble is een innovatieve drukdynamometer. K-Bubble is de ideale tool om objectief de mogelijkheid van patiënten te meten om druk uit te oefenen met elk lichaamsdeel, omdat het drukvariaties omzet in krachtmetingen. Het is ideaal voor testen van de adductoren of de cervicale wervelkolom. Het feit dat dit product real-time metingen kan leveren, is een grote troef. Hierdoor krijg je onmiddellijk feedback over de explosieve kracht die wordt gegenereerd tijdens oefeningen, wat helpt bij het aanpassen van trainingen en technieken. Bij een verminderde prestatie kan het een teken zijn van overbelasting of een blessure in ontwikkeling. Daarnaast breng je met de meetresultaten ook de vooruitgang in kaart bijvoorbeeld na een blessure. Op deze manier kan de voortgang bijhouden en eventuele belastingen en veranderingen constateren.  

De KFORCE Bubble, wat meet dit product?

  • Maximale kracht: Dit verwijst naar de hoogste krachtwaarde die tijdens de test wordt bereikt.
  • RFD-pieken (snelheid van krachtontwikkeling): Dit meet hoe snel de kracht verandert, oftewel de snelheid waarmee de kracht wordt ontwikkeld.

Hoe voer je de liggende nek flexie uit met de KFORCE Bubble?

  • Voorbereidingstijd: 5 seconde
  • Oefenen: 3 keer
  • Duur: 5 seconden
  • Rust: 15 seconden

Voorbereiding:
Plaats de bubble in het opblaasbare kussen. Neem plaats op je buik op de behandeltafel en laat de behandelaar het kussen onder je hoofd plaatsen.

Uitvoering:
De behandelaar plaatst beide handen op de schouders om compensatie te voorkomen. De patiënt duwt zo hard mogelijk voorwaarts op de bal.

Feedback:
Krijg direct feedback met behulp van de app. Elk testrapport kan worden geëxporteerd in een PDF-bestand en kan extern worden gedeeld. 

kforce-bubble-kinvent-in-gebruik1

Wij helpen je graag verder!

Vul dan het formulier in met jouw gegevens en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je meer informatie te verstrekken over de liggende nek flexie in combinatie met de kForce Bubble!

Je hebt geen voornaam ingevoerd
Je hebt geen (correct) e-mailadres ingevoerd
Je hebt geen (correct) telefoonnummer ingevoerd