Verder winkelen

Liggende heup Abductie – Voor de onderste ledematen en de abductoren

De liggende heupabductie is een isometrische test voor de evaluatie van de maximale neuromusculaire capaciteiten van de heupabductoren, namelijk de gluteus maximus, tensor fasciae latae, gluteus minimus en gluteus medius. Dit omvat het meten van de kracht die je kunt uitoefenen tegen weerstand of gewicht tijdens de oefening, wat aangeeft hoe sterk je heupabductoren zijn. Ook kun je de tijd meten die je kunt volhouden met herhaalde herhalingen van de liggende heupabductie om je uithoudingsvermogen te beoordelen. Het uitvoeren van deze test aan beide zijden van het lichaam kan asymmetrieën in kracht of prestaties tussen je linker- en rechterheup abductoren aan het licht brengen. Bovendien kun je door de kracht of het uithoudingsvermogen van de heupabductoren in de loop van de tijd te meten, je voortgang volgen en bepalen of je sterker wordt of verbeteringen boekt. Door de liggende heupabductie regelmatig uit te voeren, kan je deze spieren versterken en de stabiliteit en functionaliteit van je heupgewrichten verbeteren. Sterke heupabductoren helpen bij het voorkomen van blessures, het verminderen van pijn in de onderrug en het verbeteren van je algehele bewegingsvermogen. Het is vooral gunstig voor mensen die sporten of dagelijkse activiteiten uitvoeren die betrokkenheid van de heupspieren vereisen, zoals wandelen, hardlopen en traplopen.

Met de liggende heupabductie-oefening kan je verschillende aspecten meten en beoordelen om inzicht te krijgen in de kracht en functionaliteit van de heupabductoren. Het is echter van essentieel belang om eventuele pijn of ongemak in de heup of het bekkengebied tijdens de oefening te evalueren en onmiddellijk te stoppen als je ongebruikelijke pijn ervaart, aangezien dit kan wijzen op blessures of problemen. Deze metingen zijn waardevol voor atleten, revalidatiepatiënten en fitnessenthousiastelingen om prestaties te verbeteren, revalidatievoortgang te volgen en blessurerisico's te verminderen. Ze helpen ook bij het aanpassen van trainingsprogramma's en het stellen van realistische doelen voor kracht en uithoudingsvermogen van de heupabductoren.

liggende-heup-abductie

Waarom isometrische kracht in de heup abductoren meten?

Het meten van isometrische kracht in de heupabductoren is belangrijk om verschillende redenen:

Revalidatie: Isometrische krachtmetingen helpen bij het beoordelen van de kracht en stabiliteit van de heupabductoren bij patiënten die herstellen van heup gerelateerde blessures of chirurgische ingrepen. Dit kan artsen en fysiotherapeuten helpen bij het aanpassen van revalidatieprogramma's om de spieren effectief te versterken en het herstelproces te optimaliseren.

Blessurepreventie: Door de isometrische kracht van de heupabductoren te meten, kunnen professionals potentieel zwakke punten identificeren en gerichte interventies ontwikkelen om blessures aan de heupen, het bekken en de onderrug te voorkomen, vooral bij atleten en sporters.

Sportprestaties: Voor sporters, vooral diegenen die sporten met veel zijwaartse bewegingen, is sterke en evenwichtige heupabductoren cruciaal voor optimale prestaties. Het meten van isometrische kracht kan helpen bij het identificeren van zwakke punten en het ontwikkelen van trainingsprogramma's om de kracht en stabiliteit te verbeteren.

Monitoring van de gezondheid: Het meten van isometrische kracht in de heupabductoren kan ook dienen als een indicator van de algehele gezondheid en functionaliteit van het heupgewricht. Afwijkingen of zwakte in deze spieren kunnen wijzen op potentiële gezondheidsproblemen of musculoskeletale aandoeningen.

Voortgangsbewaking: Herhaalde metingen van isometrische kracht in de heupabductoren kunnen worden gebruikt om de voortgang in de loop van de tijd te volgen. Dit helpt bij het beoordelen van de effectiviteit van trainingsprogramma's en revalidatieprotocollen en stelt individuen in staat om hun doelen te bereiken.

Het meten van isometrische kracht in de heupabductoren is een waardevol instrument voor zowel diagnostische als preventieve doeleinden. Het helpt bij het optimaliseren van revalidatie, blessurepreventie, prestatieverbetering en het behoud van een goede gezondheid van het heupgewricht. Het stelt professionals in staat om gepersonaliseerde interventies te ontwikkelen en individuen te begeleiden naar een sterker, gezonder en actiever leven.

Hoe voer je de heup abductie uit?

Een liggende heupabductie is een oefening om de heupabductoren te versterken.

Beginpositie:
Neem plaats op de behandeltafel met je benen gestrekt.
De behandelaar staat voor de patiënt. Hij plaatst de hand aan de mediale zijde en boven de malleolus van de patiënt en houdt ook het niet-geteste been vast.

Oefening:
De patiënt voert een heupabductie uit door gedurende de test zo hard mogelijk te duwen.

Let op, de behandelaar mag geen kracht uitoefenen, hij moet alleen zijn positie behouden zonder te bewegen en het tegenovergestelde been fixeren om compensatiebewegingen te voorkomen.

kforce-push-met-grip3

Wat heb je nodig voor het uitvoeren van de heup abductie?

Belangrijk bij het uitvoeren van de liggende heupabductie is het meetbaar maken van gegevens. Overal waar je kan liggen kan je deze oefening uitvoeren, maar onmisbaar is het om de resultaten hiervan te traceren. Kinvent biedt hiervoor de perfecte oplossing met de KFORCE Push. De kForce-Push is een draagbare spierdynamometer die word gebruikt voor de evaluatie van de spierkracht. Dit apparaat meet de isometrische kracht aan de hand van piekkracht en de gemiddelde kracht van een specifieke spier of spiergroep. Hiermee word de maximale kracht, uithoudingsvermogen en spiersymmetrie inzichtelijk gemaakt. Door het verrichten van de metingen word het verschil aan kracht in beiden lichaamshelften inzichtelijk gemaakt. Op basis van deze gegevens kan er een gerichte training samengesteld worden.

Een van de grootste voordelen van dit product is dat het real-time metingen levert, wat van onschatbare waarde is. Het stelt je in staat om direct inzicht te krijgen in tekortkomingen op het gebied van kracht of snelheid van krachtontwikkeling vast te stellen. De waarde van deze test kan worden gebruikt om een trainingsplan op te stellen op basis van een percentage van de maximale kracht die tijdens de test wordt bereikt. De liggende heupabductie kan worden gebruikt om eventuele tekortkomingen op het gebied van kracht of snelheid van krachtontwikkeling vast te stellen. Het stelt professionals in staat om de revalidatie van de heupabductoren te optimaliseren en plannen voor blessurepreventie op te stellen. Daarom kan de waarde van deze test worden gebruikt om een trainingsplan op te stellen op basis van een percentage van de maximale kracht die tijdens de test wordt bereikt. Deze behandeling versterkt de heupabductoren, verbetert de mobiliteit van de heup en helpt bij het voorkomen van heuppijn en blessures. Onderzoekers en zorgprofessionals gebruiken deze beoordeling om blessures te voorkomen, op te sporen of te helpen bij de revalidatie van patiënten met kniepijn en zwakte van de heupabductoren.

De KFORCE Push, wat meet dit product?

  • Peak force (maximale kracht): Dit meet de hoogste kracht die wordt gegenereerd tijdens een beweging, zoals bij het uitvoeren van een sprong of een andere fysieke activiteit. Het geeft aan hoeveel kracht je op dat moment uitoefent.
  • RFD-pieken (snelheid van krachtontwikkeling): Dit meet hoe snel de kracht verandert tijdens een beweging. Het geeft aan hoe snel je in staat bent om kracht op te bouwen.
liggende-heup-abductie-kinvent

Hoe voer je de liggende heup abductie uit met de KFORCE Push?

  • Voorbereidingstijd: 5 seconde
  • Oefenen: 3 keer
  • Duur: 5 seconde
  • Rust: 15 seconde

Beginpositie:
Neem plaats op de behandeltafel met je benen gestrekt. De behandelaar staat voor de patiënt. Hij plaatst de Muscle Controller aan de mediale zijde en boven de malleolus van de patiënt en houdt ook het niet-geteste been vast.

Oefening:
De patiënt voert een heupabductie uit door gedurende de test zo hard mogelijk te duwen.

Let op, de behandelaar mag geen kracht uitoefenen, hij moet alleen zijn positie behouden zonder te bewegen en het tegenovergestelde been fixeren om compensatiebewegingen te voorkomen.

Feedback:
Krijg direct feedback met behulp van de app. Elk testrapport kan worden geëxporteerd in een PDF-bestand en kan extern worden gedeeld.

We helpen je graag verder!

Vul dan het formulier in met jouw gegevens en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je meer informatie te verstrekken over de heup abductie in combinatie met de kForce Push!

Je hebt geen voornaam ingevoerd
Je hebt geen (correct) e-mailadres ingevoerd
Je hebt geen (correct) telefoonnummer ingevoerd