Verder winkelen

Knijpkracht meting – Voor de bovenste ledematen en pols en hand kracht

Een handknijpkrachttest is een medische test die wordt gebruikt om de kracht van de handspieren en de gripsterkte van een persoon te meten. Tijdens deze test wordt de patiënt gevraagd om een speciaal apparaat vast te houden dat is ontworpen om de handkracht te meten. Vervolgens wordt de patiënt gevraagd om zo hard mogelijk in het apparaat te knijpen. De handknijpkrachttest kan worden uitgevoerd om verschillende redenen, zoals het beoordelen van de handspierkracht na een blessure, het volgen van de voortgang van een revalidatieprogramma of het evalueren van de handfunctie bij bepaalde medische aandoeningen zoals artritis. Het meet ook de algehele fysieke kracht van een persoon, aangezien de handkracht vaak correleert met de algemene spierkracht.

knijpkrachttest1

Waarom knijpkracht meten voor de algehele gezondheid?

De gegevens van een handknijpkrachttest kunnen belangrijke informatie verschaffen over de kracht en de gezondheid van de handen en onderarmen maar ook over de algehele gezondheid. Verschillende redenen hiervoor zijn:

Spierkracht: De test geeft aan hoe sterk de spieren in de handen en de onderarmen zijn. Dit kan nuttig zijn om de algehele fysieke kracht van een persoon te beoordelen.

Asymmetrie: Als er aanzienlijke verschillen zijn in de handknijpkracht tussen de linker- en rechterhand, kan dit wijzen op onbalans of mogelijke problemen in een van de handen.

Veranderingen in de tijd: Herhaalde handknijpkrachttests kunnen worden gebruikt om veranderingen in kracht in de loop van de tijd te volgen. Dit kan nuttig zijn bij revalidatie na een blessure of om te beoordelen hoe effectief een bepaalde behandeling is.

Diagnose: In sommige gevallen kan een afname in handknijpkracht een aanwijzing zijn voor bepaalde medische aandoeningen, zoals spierziekten of neurologische problemen. Het kan helpen bij de vroege detectie van dergelijke aandoeningen.

Functionele capaciteit: De handknijpkrachttest kan ook worden gebruikt om de functionele capaciteit van een persoon te beoordelen, vooral als handkracht essentieel is voor dagelijkse activiteiten of beroepsspecifieke taken.

De gegevens van een handknijpkrachttest helpen artsen en fysiotherapeuten bij het evalueren van de gezondheid en het welzijn van een patiënt, het stellen van diagnoses en het bepalen van geschikte behandelingsplannen.

Hoe voer je een knijpkracht meting uit?

Het uitvoeren van een knijpkrachttest vereist een dynamometer, een instrument dat speciaal is ontworpen om handknijpkracht te meten.

Beginpositie:
Zorg er voor dat je comfortabel zit of staat met een rechte houding. Neem de handdynamometer in je dominante hand. Houd de dynamometer stevig vast, met je arm ontspannen naast het lichaam en de elleboog in een hoek van ongeveer 90 graden.

Instructie voor de medische professional: 
Lees de meting op de dynamometer af. Dit kan worden weergegeven in kilogram (kg) of pounds (lb), afhankelijk van de eenheid die op de dynamometer wordt gebruikt.

Oefening:
Knijp zo hard mogelijk in de handdynamometer. Lever een aantal seconden een maximale inspanning. Herhaal de test indien nodig en noteer de gemiddelde waarde als dat wordt aanbevolen voor de test die je uitvoert.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je ontspannen bent voordat je de test uitvoert en dat je weet dat je maximaal moeten knijpen tijdens de meting. Het meten van de handknijpkracht kan nuttig zijn voor het volgen van de gezondheid en het beoordelen van veranderingen in de tijd, maar het is ook belangrijk om de resultaten in de juiste context te interpreteren en te vergelijken met normwaarden voor leeftijd en geslacht. 

productfoto-kforce-grip4

Wat heb je nodig voor het uitvoeren van een knijpkracht meting?

Belangrijk bij het uitvoeren van de knijpkrachttest is het meetbaar maken van gegevens. Overal waar je kan staan of zitten en in het bezit bent van een handdynamometer kan je deze oefening uitvoeren. Onmisbaar bij deze oefening is om de resultaten in kaart te brengen. Kinvent biedt hiervoor de perfecte oplossing met de KFORCE Grip. De kForce Grip is een 'smart' handdynamometer voor het meten van knijpkracht. Met de Grip kan de maximale knijpkracht en de vermoeidheid na meerdere herhalingen gemeten worden. Deze gegevens worden direct weergegeven en opgeslagen in de app. De kForce Grip is uitgerust met elektronische sensoren om realtime biofeedback te geven op een smartphone of tablet via de kForce App. In de app wordt de testdata opgeslagen per persoon en kunnen individueel trainingsdoelen worden vastgesteld. Ook kan met behulp van de rehab gaming spellen gespeeld worden op basis van de testresultaten van de persoon

Een van de grootste voordelen van dit product is dat het real-time metingen levert, wat van onschatbare waarde is. Het stelt je in staat om direct inzicht te krijgen in tekortkomingen op het gebied van kracht of snelheid van krachtontwikkeling vast te stellen. De waarde van deze test kan worden gebruikt om een trainingsplan op te stellen op basis van een percentage van de maximale kracht die tijdens de test wordt bereikt. 

De KFORCE Grip, wat meet dit product?

  • Maximale kracht tijdens de test: Dit betreft de hoogste krachtwaarde die wordt bereikt tijdens de test.
kforce-grip1

Hoe voer je een knijpkracht meting uit met de KFORCE Grip?

  • Voorbereidingstijd: 3 seconde
  • Oefenen: 3 keer
  • Duur: 5 seconden
  • Rust: 3 seconden

Het uitvoeren van een knijpkrachttest heb je de KFORCE Grip nodig, een speciaal instrument dat ontworpen is om de kracht van handknijpen te meten. Open de app op de tablet en kies voor de knijpkracht meting met de KFORCE grip. Verbind de Grip met de tablet of mobiele apparaat door gebruik te maken van bluetooth. Zorg er voor dat er bluetooth beschikbaar en verbind middels het knopje op de grip.

Beginpositie:
Neem een comfortabele zit- of staanpositie aan met een rechte houding. Houd de handdynamometer in je dominante hand. Pak de dynamometer stevig vast terwijl je arm ontspannen langs je lichaam hangt en je elleboog zich in een hoek van ongeveer 90 graden bevindt.

Instructies voor de medische professional:
Lees de meting af op de dynamometer. Deze meting kan worden weergegeven in kilogram (kg) of pounds (lb), afhankelijk van de gebruikte eenheid op de dynamometer.

Uitvoering:
Knijp zo krachtig mogelijk in de handdynamometer en lever gedurende enkele seconden maximale inspanning. Herhaal de test indien nodig en noteer de gemiddelde waarde, indien aanbevolen voor de specifieke test die je uitvoert.

Het is van cruciaal belang om volledig ontspannen te zijn voordat je de test begint en om te begrijpen dat je tijdens de meting maximale kracht moet uitoefenen. Het meten van handknijpkracht kan waardevol zijn voor het monitoren van de gezondheid en het beoordelen van veranderingen in de loop van de tijd. Echter, het is ook essentieel om de resultaten in de juiste context te interpreteren en te vergelijken met normwaarden op basis van leeftijd en geslacht.

We helpen je graag verder!

Vul dan het formulier in met jouw gegevens en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je meer informatie te verstrekken over de knijpkracht meting in combinatie met de kForce Grip!

Je hebt geen voornaam ingevoerd
Je hebt geen (correct) e-mailadres ingevoerd
Je hebt geen (correct) telefoonnummer ingevoerd