Verder winkelen

Het wonder van Deep Oscillation: een verhaal van herstel en hoop

In de wereld van lactatiekunde komen we vaak uitdagende situaties tegen. Onlangs kwam een cliënte bij een lactatiekundige met een probleem dat velen wellicht herkennen: pijnlijke, gestuwde borsten in de postpartum periode. Deze ervaring en de rol van Deep Oscillation-therapie in haar herstelproces vormen een inspirerend verhaal dat wij graag met jullie delen. Deze blog hebben we daarom ook vanuit het oogpunt van de lactatiekundige geschreven.

stuwende-borsten

Het probleem: waar liepen wij tegenaan?

De aanblik van mijn cliënte bij binnenkomst in mijn praktijk was een duidelijke afspiegeling van de intense pijn en ongemak die zij ervoer. Haar situatie, typerend voor een probleem waar veel nieuwe moeders mee te maken krijgen, was echter uitzonderlijk in de ernst van de symptomen. De volgende kenmerken waren prominent aanwezig:

 • Intense pijn: Het eerste en meest opvallende kenmerk was de intense pijn die mijn cliënte ervoer. De pijn was zo hevig dat zij voortdurend ijskompressen nodig had als enige vorm van verlichting.
 • Zichtbare stuwing: Haar borsten waren duidelijk gestuwd, wat zichtbaar was door de zwelling en de strakke huid.
 • Aanzienlijke groei: Ze vertelde dat haar borsten zowel tijdens de zwangerschap als daarna enorm waren gegroeid, wat de situatie verder compliceerde.
 • Aanhoudende stijfheid: Vanaf de derde dag na de bevalling had ze geen moment van verlichting ervaren; haar borsten bleven constant stijf en pijnlijk.
 • Algemene raad: Ondanks adviezen van anderen dat het 'normale' stuwing was en vanzelf over zou gaan, waren de symptomen van mijn cliënte duidelijk ernstiger en vereisten ze gespecialiseerde aandacht.

Deze combinatie van symptomen maakte het direct duidelijk dat we hier te maken hadden met een situatie die verder ging dan de normale postpartum borststuwing. Het was een duidelijke indicatie voor een intensievere en gerichte behandeling, iets wat ik in mijn rol als lactatiekundige direct herkende.

Mijn observatie: waar hebben we mee te maken?

Toen mijn cliënte, een jonge moeder op de zevende dag na haar bevalling, mijn praktijk binnenkwam, werd ik onmiddellijk getroffen door haar toestand. De problematiek die zij ervoer was evident en vereiste een grondige beoordeling vanuit mijn expertise als lactatiekundige. Bij mijn observatie vielen de volgende aspecten op:

 • Uitzonderlijke roodheid: De eerste indicatie van een abnormale situatie was de opvallende roodheid van beide borsten. Dit was niet zomaar een lichte verkleuring, maar een uitgesproken roodheid die wees op een ontstekingsachtige reactie.
 • Extreme zwelling: Haar borsten waren niet alleen rood, maar ook extreem gezwollen. Deze zwelling was veel intenser dan bij een typische postpartum stuwing. De huid was strak gespannen, wat duidde op een ernstige vloeistofophoping in het weefsel.
 • Ongebruikelijke hardheid: Bij palpatie was de hardheid van het borstweefsel opmerkelijk. Het voelde bijna steenachtig aan, wat zeer ongebruikelijk is, zelfs bij ernstige stuwing. Dit was een duidelijk signaal dat we te maken hadden met een geval van pathologische stuwing.
 • Pijnlijke reactie bij aanraking: Mijn cliënte reageerde zeer pijnlijk op zelfs de zachtste aanraking, wat de ernst van haar toestand benadrukte. Deze gevoeligheid was een verdere indicatie dat de gebruikelijke methoden voor het verlichten van stuwing hier niet toereikend zouden zijn.
 • Afwezigheid van typische verlichting: Ze had geprobeerd de pijn te verlichten met ijskompressen en standaard zelfzorgtechnieken, maar deze hadden geen noemenswaardige verlichting geboden. Dit bevestigde mijn vermoeden dat haar situatie verderging dan normale stuwing.

Deze grondige evaluatie van haar symptomen stelde mij in staat een nauwkeurige diagnose te stellen. Het was duidelijk dat deze situatie een gespecialiseerde en gerichte behandeling vereiste, verdergaand dan de standaardadviezen en -behandelingen die vaak worden gegeven bij postpartum borststuwing.

het-wonder-van-deep-oscillation

De oplossing: de Deep Oscillation

De situatie van mijn cliënte vereiste een onmiddellijke en effectieve aanpak. De keuze viel op Deep Oscillation-therapie, een geavanceerde methode die bekend staat om zijn effectiviteit in dergelijke gevallen. De behandeling omvatte de volgende stappen:

 • Voorzichtig kolven: Allereerst was het belangrijk om de borsten te ontlasten door ze voorzichtig te kolven. Dit hielp bij het verminderen van de druk en het ongemak.
 • Toepassing van Deep Oscillation: Vervolgens werd Deep Oscillation-therapie ingezet. Deze therapie maakt gebruik van elektrostatische impulsen om zachte trillingen te genereren die diep in het borstweefsel doordringen.
 • Stimulatie van lymfeafvoer: Door de trillingen werd de lymfeafvoer in het borstgebied gestimuleerd, wat essentieel is voor het verminderen van zwelling en het bevorderen van weefselherstel.
 • Ontspanning van weefsel: De therapie hielp ook bij het ontspannen van het weefsel, waardoor de borsten zachter werden en de pijn verminderde.
 • Aanzienlijke melkafvoer: Gedurende de behandeling werd er een aanzienlijke hoeveelheid melk gekolfd, tot wel 750 ml uit beide borsten, wat een duidelijk teken was van hyperlactatie.
 • Herhaalde behandelingen: Gezien de ernst van de situatie waren meerdere behandelingen nodig. Dit zorgde ervoor dat de borsten geleidelijk terugkeerden naar een comfortabelere staat.

Deze combinatie van voorzichtige melkafvoer en geavanceerde Deep Oscillation-therapie was cruciaal in het effectief aanpakken van de pathologische stuwing. Het resultaat was niet alleen een fysieke verlichting, maar ook een emotionele opluchting voor mijn cliënte, die nu zonder pijn haar borstvoedingsreis kon voortzetten.

het-wonder-van-deep-oscillation-resultaat-borstvoeding

Het resultaat van de behandeling met de Deep Oscillation

De impact van de Deep Oscillation-therapie op de toestand van mijn cliënte was buitengewoon en zeer bemoedigend. Na de eerste behandelingssessie merkten we al een significante verandering in de conditie van haar borsten. Van pijnlijk en extreem gestuwd, transformeerden ze naar een zachtere, meer natuurlijke staat. Deze verandering was niet alleen fysiek waarneembaar; het bracht ook een zichtbare emotionele opluchting bij mijn cliënte. Ze ervoer een aanzienlijke vermindering van pijn, een factor die haar tot dan toe veel stress en ongemak had bezorgd.

Het meest opmerkelijke was de afname van de harde, pijnlijke plekken in het borstweefsel. Dit was een duidelijk teken dat de therapie niet alleen de symptomen aanpakte, maar ook bijdroeg aan het herstel van het natuurlijke evenwicht in haar borsten. De zachtheid die terugkeerde in haar borsten was een indicatie van verminderde zwelling en verbeterde doorbloeding, wat essentieel is voor een gezonde lactatie.

Bovendien gaf deze positieve verandering mijn cliënte het vertrouwen en de geruststelling die ze nodig had om haar borstvoedingsreis voort te zetten. Het was een keerpunt voor haar, waarbij ze niet langer werd gehinderd door pijn en discomfort. Dankzij Deep Oscillation kon ze zich nu volledig richten op de zorg voor haar baby, zonder de constante zorgen en pijn die haar borstvoedingservaring tot dan toe hadden overschaduwd.

De weg naar herstel

Vanwege de ernst van haar overproductie had deze mevrouw wekelijks hulp nodig via Deep Oscillation. Na vier weken was deze intensieve zorg niet meer nodig, en kon ze haar borstvoedingsreis zonder verdere problemen vervolgen. Zonder de therapie zou ze last hebben gehad van harde plekken, pijn en stuwing. Deep Oscillation hielp haar om zonder borstontsteking door te gaan met borstvoeding.

Bovenstaande case toont de kracht van gespecialiseerde zorg en innovatieve therapieën zoals Deep Oscillation. Het is een getuigenis van hoe we, zelfs in de meest uitdagende situaties, effectieve oplossingen kunnen vinden en moeders kunnen ondersteunen in hun borstvoedingsreis.

Wil jij dat bovenstaand artikel door iemand anders wordt gelezen?
Deel dit artikel dan op jouw favoriete platform met de volgende buttons: