Verder winkelen

Grip test – Voor de bovenste ledematen en pols en hand kracht

De knijpkrachttest is een test om de maximale kracht in de hand te meten. Deze test wordt vaak gebruikt om de spierkracht en de algehele gezondheid van de hand en onderarm te beoordelen. Het kan ook nuttig zijn bij het diagnosticeren van bepaalde aandoeningen of het volgen van de voortgang van de revalidatie na een blessure. Door de kracht te meten die wordt uitgeoefend tijdens het handknijpen met een handdynamometer en de neuromusculaire activatiepatronen vast te leggen met behulp van elektromyografie (EMG), kunnen inzichten worden verkregen over de spierfunctie, mogelijke neuromusculaire stoornissen, revalidatievoortgang en algemene hand- en onderarmprestaties.

knijpkrachttest

Waarom spierkracht en de algehele gezondheid meten?

De gegevens van een handknijpkrachttest kunnen belangrijke informatie verschaffen over de kracht en de gezondheid van de handen en onderarmen maar ook over de algehele gezondheid. Verschillende redenen hiervoor zijn:

Spierkracht: De test geeft aan hoe sterk de spieren in de handen en de onderarmen zijn. Dit kan nuttig zijn om de algehele fysieke kracht van een persoon te beoordelen.

Asymmetrie: Als er aanzienlijke verschillen zijn in de handknijpkracht tussen de linker- en rechterhand, kan dit wijzen op onbalans of mogelijke problemen in een van de handen.

Veranderingen in de tijd: Herhaalde handknijpkrachttests kunnen worden gebruikt om veranderingen in kracht in de loop van de tijd te volgen. Dit kan nuttig zijn bij revalidatie na een blessure of om te beoordelen hoe effectief een bepaalde behandeling is.

Diagnose: In sommige gevallen kan een afname in handknijpkracht een aanwijzing zijn voor bepaalde medische aandoeningen, zoals spierziekten of neurologische problemen. Het kan helpen bij de vroege detectie van dergelijke aandoeningen.

Functionele capaciteit: De handknijpkrachttest kan ook worden gebruikt om de functionele capaciteit van een persoon te beoordelen, vooral als handkracht essentieel is voor dagelijkse activiteiten of beroepsspecifieke taken.

De gegevens van een handknijpkrachttest helpen artsen en fysiotherapeuten bij het evalueren van de gezondheid en het welzijn van een patiënt, het stellen van diagnoses en het bepalen van geschikte behandelingsplannen.

Hoe voer je een grip test uit?

Het uitvoeren van een knijpkrachttest vereist een dynamometer, een instrument dat speciaal is ontworpen om handknijpkracht te meten.

Beginpositie:
Zorg er voor dat je comfortabel zit of staat met een rechte houding. Neem de handdynamometer in je dominante hand. Houd de dynamometer stevig vast, met je arm ontspannen naast het lichaam en de elleboog in een hoek van ongeveer 90 graden.

Instructie voor de medische professional: 
Lees de meting op de dynamometer af. Dit kan worden weergegeven in kilogram (kg) of pounds (lb), afhankelijk van de eenheid die op de dynamometer wordt gebruikt.

Oefening:
Knijp zo hard mogelijk in de handdynamometer. Lever een aantal seconden een maximale inspanning. Herhaal de test indien nodig en noteer de gemiddelde waarde als dat wordt aanbevolen voor de test die je uitvoert.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je ontspannen bent voordat je de test uitvoert en dat je weet dat je maximaal moeten knijpen tijdens de meting. Het meten van de handknijpkracht kan nuttig zijn voor het volgen van de gezondheid en het beoordelen van veranderingen in de tijd, maar het is ook belangrijk om de resultaten in de juiste context te interpreteren en te vergelijken met normwaarden voor leeftijd en geslacht. 

grip-en-myo

Wat heb je nodig voor het uitvoeren van een grip test?

Belangrijk bij het uitvoeren van de knijpkrachttest is het meetbaar en inzichtelijk maken van gegevens. Overal waar je kan staan of zitten en in het bezit bent van een handdynamometer kan je deze oefening uitvoeren. Onmisbaar bij deze oefening is om de resultaten in kaart te brengen. Kinvent biedt hiervoor de perfecte oplossing met de KFORCE Grip en de K-Myo. De niet-invasieve EMG-sensor helpt en verkort het revalidatieproces door de verzwakte spiergroepen op te sporen, spieractivatie te overstijgen en de vooruitgang van de patiënt te volgen. Voor het eerst buiten een laboratorium kun je fysiologische en biomechanische reacties koppelen. Een van de grootste voordelen van dit product is dat het real-time metingen levert, wat van onschatbare waarde is. Het stelt je in staat om direct inzicht te krijgen in tekortkomingen op het gebied van kracht of snelheid van krachtontwikkeling vast te stellen. De waarde van deze test kan worden gebruikt om een trainingsplan op te stellen op basis van een percentage van de maximale kracht die tijdens de test wordt bereikt. 

Dit protocol, de KFORCE Grip en de K-Myo, is ontworpen om tegelijkertijd de kracht en spieractivatie van de onderarm- en handspieren te evalueren tijdens een knijpkrachttest.

De KFORCE Grip en K-MYO, wat meet je met deze producten?

  • Top spieractivatie: Dit verwijst naar de hoogste mate van activatie in de spieren.
  • Maximale kracht tijdens de test: Dit betreft de hoogste krachtwaarde die wordt bereikt tijdens de test.

Hoe voer je een grip test uit met de KFORCE Grip en de K-MYO?

  • Voorbereidingstijd: 3 seconde
  • Herhalingen: 3 keer
  • Duur: 5 seconde
  • Rust: 3 seconde

Beginpositie:
Neem een comfortabele positie aan met je onderarm rustend op een tafel, elleboog gebogen op 90 graden en pols in een neutrale positie. Reinig de huid boven de belangrijkste spieren die betrokken zijn bij de krijpkrachttest, meestal boven de thenar- en hypothenar-eminences, evenals de onderarmspieren, met behulp van een alcoholdoekje. Plaats de EMG-elektroden boven de buik van deze spieren en zorg ervoor dat ze in lijn zijn met de richting van de spiervezels.

Instructie voor de medische professional: 
Lees de meting op de dynamometer af. Dit kan worden weergegeven in kilogram (kg) of pounds (lb), afhankelijk van de eenheid die op de dynamometer wordt gebruikt.

Oefening:
Knijp zo hard mogelijk in de handdynamometer. Lever een aantal seconden een maximale inspanning

Feedback:
Krijg direct feedback met behulp van de app. Elk testrapport kan worden geëxporteerd in een PDF-bestand en kan extern worden gedeeld.

grip-en-myo1

Wij helpen je graag verder!

Vul dan het formulier in met jouw gegevens en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je meer informatie te verstrekken over de grip test in combinatie met de kForce grip en de K-Myo!

Je hebt geen voornaam ingevoerd
Je hebt geen (correct) e-mailadres ingevoerd
Je hebt geen (correct) telefoonnummer ingevoerd