Verder winkelen

Dynamische balansmeting

Een dynamische balansmeting is een test of evaluatie die wordt gebruikt om het vermogen van een persoon om zijn of haar stabiliteit te behouden tijdens beweging te beoordelen. Het richt zich op hoe goed iemand zijn evenwicht kan bewaren en controle kan houden over zijn lichaam tijdens activiteiten die dynamische bewegingen vereisen, zoals lopen, rennen, springen of andere functionele bewegingen.

Deze metingen kunnen verschillende vormen aannemen en worden vaak uitgevoerd in de context van fysiotherapie, sportgeneeskunde, revalidatie of prestatieverbetering. Een veelvoorkomende manier om dynamische stabiliteit te meten is door middel van bewegingstests waarbij een persoon bijvoorbeeld op één been staat terwijl hij verschillende bewegingen uitvoert, zoals kniebuigingen, zijwaartse bewegingen of draaibewegingen. Het vermogen om deze bewegingen met controle en stabiliteit uit te voeren, kan worden beoordeeld en geëvalueerd door gezondheidswerkers of trainers.

Dynamische stabiliteitsmetingen zijn nuttig om inzicht te krijgen in de functionele stabiliteit van een persoon, omdat ze laten zien hoe goed iemand zijn evenwicht kan bewaren tijdens dagelijkse activiteiten of sportprestaties. Deze metingen kunnen ook worden gebruikt om zwakke punten of disfuncties in het bewegingspatroon van een persoon te identificeren, wat nuttig kan zijn bij het ontwikkelen van trainings- of revalidatieprogramma's om de stabiliteit en prestaties te verbeteren.

Een dynamische stabiliteitsmeting is een beoordeling die gericht is op het meten van het vermogen van een individu om stabiliteit te behouden en controle te houden over zijn of haar lichaam tijdens beweging en activiteit.

bobo-balance-board

Waarom functionele balans meten?

Het meten van de functionele balans is om verschillende redenen belangrijk:

Blessurepreventie: Een goede functionele stabiliteit kan helpen bij het verminderen van het risico op blessures, met name bij sporters. Door te weten hoe stabiel iemand is tijdens beweging, kunnen zwakke punten of disfuncties in het bewegingspatroon worden geïdentificeerd en aangepakt voordat ze leiden tot blessures.

Prestatieverbetering: Voor atleten is functionele stabiliteit essentieel voor optimale prestaties. Het verbeteren van de stabiliteit kan helpen bij het verbeteren van de bewegingscontrole, coördinatie en kracht, wat kan leiden tot betere prestaties in sporten zoals hardlopen, voetbal, basketbal en meer.

Revalidatie: Bij mensen die herstellen van blessures of operaties kan het meten van de functionele stabiliteit helpen bij het bepalen van de voortgang van de revalidatie. Het identificeren van gebieden met verminderde stabiliteit stelt fysiotherapeuten in staat om gerichte oefeningen en therapieën te ontwikkelen om het herstel te bevorderen.

Dagelijkse activiteiten: Functionele stabiliteit is niet alleen belangrijk voor atleten, maar ook voor dagelijkse activiteiten. Een goede stabiliteit kan helpen bij het voorkomen van valpartijen en letsels, vooral bij ouderen. Het verbetert de algehele kwaliteit van leven en onafhankelijkheid.

Identificeren van zwakke punten: Het meten van functionele stabiliteit kan helpen bij het identificeren van zwakke punten in het bewegingsapparaat van een persoon. Dit kan waardevol zijn bij het ontwikkelen van op maat gemaakte trainingsprogramma's om deze zwakke punten te versterken en de algehele stabiliteit te verbeteren.

Het meten van de functionele stabiliteit van een persoon is belangrijk omdat het inzicht biedt in hoe goed iemand zijn evenwicht kan bewaren en controle kan uitoefenen tijdens verschillende activiteiten. Dit heeft gevolgen voor blessurepreventie, prestatieverbetering, revalidatie en de algehele kwaliteit van leven. Het stelt gezondheidswerkers, trainers en therapeuten in staat om gerichtere en effectievere interventies te ontwikkelen om de stabiliteit van individuen te verbeteren.

Hoe voer je een balansmeting uit?

Het uitvoeren van een balansmeting vereist vaak gespecialiseerde apparatuur en training, en het wordt meestal uitgevoerd bij een professionals zoals fysiotherapeuten, sportwetenschappers of trainers. Wij geven je een algemene beschrijving van hoe een balansmeting kan worden uitgevoerd:

Voorbereiding:
Zorg ervoor dat je  geschikte kleding en schoenen draagt voor het uitvoeren van de meting. Stel de testomgeving in, inclusief het plaatsen van het benodigde materiaal zoals een balanspad of andere stabiliteitsapparatuur. Leg het doel van de test uit aan de persoon die wordt getest en zorg ervoor dat ze begrijpen wat er van hen wordt verwacht.

Uitvoering van de test:
De specifieke test kan variëren afhankelijk van het doel van de meting en de gebruikte apparatuur. Neem plaats met beiden voeten op het balans board. Tijdens de test worden de bewegingen en houding van de persoon geobserveerd en geregistreerd. Afhankelijk van de test kunnen er verschillende bewegingen of uitdagingen worden geïntroduceerd, zoals het sluiten van de ogen, draaien van het lichaam, of bewegen van de armen.

Registratie en analyse:
De resultaten van de test worden geregistreerd, doormiddel van bluetooth verbinding en de Bobo Balance app. De verzamelde gegevens worden geanalyseerd om de stabiliteit van de persoon tijdens de test te beoordelen. Dit kan onder meer het meten van bewegingsbereiken, wiebelen of andere indicatoren omvatten.

Op basis van de bevindingen kunnen aanbevelingen worden gedaan voor revalidatie, training of andere interventies om de stabiliteit te verbeteren. Het is belangrijk dat dynamische stabiliteitsmetingen vaak worden aangepast aan de individuele behoeften en doelen van de geteste persoon. 

bobo-balance-board-product-afbeelding

Wat heb je nodig voor het uitvoeren van een dynamische balansmeting?

Belangrijk onderdeel bij het uitvoeren van een dynamische balansmeting is een balans board. BoBo Balance heeft hiervoor een speciaal balance board voor ontwikkeld. De BoBo PRO 2.0 bied effectieve trainingen en motiveerd patiënten met leuke en interessante oefengames geschikt voor ieder niveau. Met de BoBo PRO 2.0 train je je stabiliteit maar ook je flexibiliteit. De veelgebruikte oefeningen en hulpmiddelen voor de fysiotherapie worden omgezet in een interactieve ervaring om het revalidatieprocess te bevorderen. Meet eenvoudig de voortgang en resultaten en volg de kwaliteit en kwantiteit in bewegingen. Om de resultaten inzichtbaar te maken word er bluetooth verbinding gemaakt met een smartphone of tablet. Deze resultaten zijn zichtbaar in de BoBo app. In de app kun je kiezen uit verschillende trainingsprogramma's en 14 verschillende balansspellen.

Het Bobo Balance board, wat meet je met dit product?

  • Verdeling tussen links en rechts: De verdeling tussen links en rechts verwijst naar hoe gelijkmatig je gewicht en kracht worden verdeeld over je linker- en rechterzijde tijdens een beweging of activitei.
  • Percentage van balans: Het percentage van balans geeft aan hoe stabiel je bent tijdens een bepaalde activiteit. Het meet de mate waarin je in staat bent om je evenwicht te bewaren. Dit percentage kan variëren afhankelijk van de specifieke test of meting die wordt uitgevoerd.
  • Bewegingsbereik: Het bewegingsbereik geeft aan welke afstand het balansbord verticale beweging omhoog en omlaag heeft afgelegd.
bobo-balans-training

De Bobo App

De Bobo Balance-app is ontworpen met als doel je stabiliteit te verbeteren en biedt verschillende functies om dit te bereiken. Door middel van diverse tests kun je een nauwkeurig inzicht krijgen in jouw huidige balansniveau. Deze tests evalueren je vermogen om stabiliteit te behouden tijdens verschillende bewegingen en activiteiten, waardoor je zwakke punten kunt identificeren die mogelijk aandacht vereisen.

Wat deze app nog krachtiger maakt, is de mogelijkheid om actief aan je balans te werken met behulp van een scala aan leuke en uitdagende games. Deze games zijn speciaal ontworpen om je balans op een speelse en boeiende manier te verbeteren. Ze dagen je uit om je stabiliteit te testen en te verbeteren terwijl je plezier hebt.

Het voordeel van het gebruik van games als trainingshulpmiddel is dat ze motivatie en betrokkenheid stimuleren. In plaats van saaie oefeningen uit te voeren, kun je genieten van gamified activiteiten die het leren en ontwikkelen van stabiliteit aantrekkelijker maken. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen van alle leeftijden, of je nu een atleet bent die je prestaties wilt verbeteren, herstelt van een blessure, of gewoon je algehele stabiliteit wilt vergroten.

Wij helpen je graag verder!

Vul dan het formulier in met jouw gegevens en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je meer informatie te verstrekken over de dynamische stabilieit meting in combinatie met het Bobo Balance board!

Je hebt geen voornaam ingevoerd
Je hebt geen (correct) e-mailadres ingevoerd
Je hebt geen (correct) telefoonnummer ingevoerd

1. Benieuwd naar Bobo balance?

Ben je nieuwsgierig geworden? Laat het ons weten.

2. Contactformulier

Vul het contactformulier in en wij nemen zo spoedig contact met je op.

3. Advies

Wij geven jou advies over het Bobo balance board zodat jij de keuze kan maken of het Bobo Balance board bij je past.