Verder winkelen

Counter movement jump – Voor de onderste ledematen, heup, knie, enkel en voet

Voor het optimaliseren van het trainingseffect is het van cruciaal belang om de spieren en pezen op de juiste manier voor te bereiden. Een effectieve methode hiervoor is het uitvoeren van een counter movement jump, waarbij het lichaam eerst in de tegenovergestelde richting beweegt voordat de eigenlijke beweging wordt ingezet. Dit heeft als doel om de actieve spieren voor te rekken, wat resulteert in een verbeterde prestatie en blessurepreventie.

Tijdens een counter movement jump, worden de spieren in de benen en heupen vooraf opgerekt, waardoor ze klaar zijn om krachtig en explosief te samentrekken. Deze voorrekking van de spieren stelt het lichaam in staat om meer energie op te slaan en te benutten, wat leidt tot hogere sprongen en betere resultaten in sportieve activiteiten.

Het begrijpen en toepassen van counter movement jump als een trainingsmethode kan aanzienlijke voordelen opleveren voor zowel atleten als fitnessliefhebbers. Het helpt niet alleen om de prestaties te verbeteren, maar kan ook bijdragen aan een effectieve warming-up en het verminderen van het risico op blessures. Kortom, het integreren van counter movement oefeningen in je trainingsroutine is een slimme stap richting het bereiken van je sportieve doelen.

Deze sprongoefening wordt vaak gebruikt om de explosieve kracht en het vermogen van een persoon te meten. Het sprongvermogen verwijst naar het vermogen van iemand om krachtig en explosief omhoog te springen. Bij het uitvoeren van een counter movement jump meet je specifiek de hoogte die iemand kan bereiken tijdens de sprong en de explosiviteit.

counter-movement-jump-1

Waarom spronghoogte en explosieve kracht meten?

Atletische prestaties: In veel sporten is het vermogen om hoog en explosief te kunnen springen cruciaal. Denk aan basketbal, volleybal, atletiek en zelfs sporten zoals voetbal waarbij koppen belangrijk kan zijn. Door de spronghoogte en explosieve kracht te meten, kunnen coaches en trainers de atletische vaardigheden van een persoon evalueren en verbeteren.

Competitievoordeel: In competitieve sporten kan een atleet met een grotere spronghoogte en explosieve kracht een voordeel hebben ten opzichte van zijn tegenstanders. Het meten van deze kenmerken helpt atleten en coaches om te bepalen waar ze staan in vergelijking met anderen en om gericht te werken aan verbeteringen.

Trainingsdoelen: Voor individuen die aan kracht- en conditietraining doen, kan het meten van spronghoogte en explosieve kracht helpen om specifieke trainingsdoelen te stellen en vooruitgang bij te houden. Het dient als een meetbare indicator van verbetering en kan motiverend zijn.

Blessure preventie: Het evalueren van explosieve kracht en spronghoogte kan ook helpen bij blessurepreventie. Als een atleet merkt dat zijn prestaties op deze gebieden achteruitgaan, kan dat een teken zijn van overbelasting of een blessure in ontwikkeling.

Revalidatie: In de medische wereld kan het meten van spronghoogte en explosieve kracht nuttig zijn om het herstel van een patiënt na blessures of operaties te volgen. Het kan helpen bij het bepalen van de effectiviteit van revalidatieprogramma's en wanneer het veilig is om terug te keren naar sportieve activiteiten.

Het meten van spronghoogte en explosieve kracht is belangrijk omdat het waardevolle informatie biedt voor atleten, coaches, trainers en medische professionals. Het helpt bij het verbeteren van prestaties, het stellen van doelen, het voorkomen van blessures en het volgen van de voortgang in kracht- en conditietraining.

Hoe voer je de counter movement jump uit?

Startpositie:
Begin in een staande positie met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Zorg voor een goede lichaamshouding, met je borst omhoog, schouders naar achteren en je knieën licht gebogen.

De counter movement:
Buig je knieën en heupen om een snelle neerwaartse beweging te maken. Houd je rug recht en leun iets naar voren met je bovenlichaam terwijl je naar beneden beweegt. Probeer een diepe buiging te vermijden; buig je knieën tot ongeveer een hoek van 90 graden.

De explosieve sprong:
Zodra je de diepste positie hebt bereikt tijdens de counter movement, keer je direct om en spring je krachtig omhoog. Strek je knieën en heupen volledig uit terwijl je omhoog springt en gebruik de kracht van je benen om jezelf omhoog te tillen. Zwaai je armen naar boven om extra momentum te genereren.

Landing:
Land zachtjes met je knieën licht gebogen om de impact op je gewrichten te verminderen. Probeer direct na de landing je evenwicht te herstellen.

Meten:
Meet de hoogte van je sprong vanaf het punt waar je het hoogst bent tijdens de sprong.

delta-s-productfoto-in-gebruik3

Wat heb je nodig voor het uitvoeren van een counter movement jump?

Een belangrijk onderdeel van deze oefening is om de gegevens in kaart te brengen. Een counter movement jump uitvoeren kan overal. Maar hoe maak je dit meetbaar? Kinvent heeft hiervoor de oplossing met de KFORCE Delta’s V3. Het feit dat dit product real-time metingen kan leveren, is een grote troef. Hierdoor krijg je onmiddellijk feedback over de explosieve kracht die wordt gegenereerd tijdens oefeningen, wat helpt bij het aanpassen van trainingen en technieken. Meet de optimale belasting voor maximale kracht. Herstel het evenwicht en beoordeel de symmetrie en kracht van de onderste ledematen. Hiermee breng je de resultaten in kaart wat er voor zorgt dat de meting altijd accuraat is.

Daarnaast breng je duidelijk verschillen in kaart ten opzichte van eerdere metingen. Bij een verminderde prestatie kan het een teken zijn van overbelasting of een blessure in ontwikkeling. Hiervoor is een verdere onderzoek door een medische professional aan te raden om een ernstige blessure te voorkomen. Daarnaast breng je met de meetresultaten ook de vooruitgang in kaart bijvoorbeeld na een blessure. Op deze manier kan de voortgang bijhouden en eventuele belastingen en veranderingen constateren. 

De KFORCE Delta's, wat meten deze producten?

  • Spronghoogte in cm: Hiermee kun je de hoogte meten die je kunt bereiken bij een sprong, wat nuttig is voor het beoordelen van je verticale sprongkracht.
  • Tijd in de lucht: Dit geeft aan hoe lang je in de lucht bent tijdens een sprong, wat inzicht kan bieden in je vliegtijd en hangtijd.
  • Peak force (maximale kracht tijdens grondcontact): Dit meet de maximale kracht die je uitoefent wanneer je de grond raakt, bijvoorbeeld bij het landen na een sprong. Dit is belangrijk om te begrijpen hoeveel kracht je op de grond uitoefent.
  • Peak power (hoogste toegepaste kracht op de grond): Dit geeft aan wat de hoogste kracht is die je uitoefent op de grond tijdens bewegingen zoals rennen of springen. Het is nuttig om te weten hoe krachtig je bent tijdens verschillende activiteiten.
  • RFD-pieken (snelheid van krachtontwikkeling): Dit meet hoe snel je kracht verandert wanneer je op de grond staat, wat belangrijk is om te begrijpen hoe snel je kracht kunt genereren tijdens bewegingen.
  • Totale impuls: Impuls is de term voor de integraal van een kracht over een bepaalde tijdsperiode. Dit helpt bij het beoordelen van de totale kracht die wordt uitgeoefend tijdens een beweging.

Deze metingen zijn waardevol voor sporters en atleten om hun prestaties te verbeteren en te begrijpen hoe ze hun kracht en bewegingsefficiëntie kunnen optimaliseren.

delta-s-productfoto-in-de-fysio-praktijk3

Hoe voer je de counter movement jump uit op de Delta's?

  • Voorbereidingstijd: 3 seconde
  • Oefenen: 1 keer
  • Duur: 5 seconden
  • Rust: 60 seconden

Startpositie:
Neem met beide voeten plaats op het platform. Plaats de handen op de heupen

De counter movement:
Buig je knieën en heupen om een snelle neerwaartse beweging te maken. Houd je rug recht en leun iets naar voren met je bovenlichaam terwijl je naar beneden beweegt. Probeer een diepe buiging te vermijden; buig je knieën tot ongeveer een hoek van 90 graden.

Landing:
Land zachtjes met je knieën licht gebogen om de impact op je gewrichten te verminderen. Probeer hierbij ook te landen op de plek van de startpositie. Probeer direct na de landing je evenwicht te herstellen.

Feedback:
Krijg direct feedback met behulp van de app. Elk testrapport kan worden geëxporteerd in een PDF-bestand en kan extern worden gedeeld.

We helpen je graag verder!

Vul dan het formulier in met jouw gegevens en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je meer informatie te verstrekken over de counter movement jump in combinatie met de kForce Delta's!

Je hebt geen voornaam ingevoerd
Je hebt geen (correct) e-mailadres ingevoerd
Je hebt geen (correct) telefoonnummer ingevoerd