Verder winkelen

Bipedale houding – voor onderste ledematen, heup, knie, enkel, voet en voor het meten van balans

Een bipedale houding is een houding waarbij je op twee benen staat of loopt. Deze houding maakt rechtopstaand lopen en rechtopstaande positie mogelijk. De bipodale houding is een test voor stilstaan die de posturale controle beoordeelt, wat kan worden gedefinieerd als het handhaven van een staat van balans. Het kan worden uitgevoerd met de ogen open of met de ogen gesloten.

De kwantificatie van balans met behulp van een krachtplatform wordt nu veelvuldig gebruikt. De bipodale houdingstest helpt bij het bepalen van het niveau van posturale controle en eventuele tekortkomingen tussen de benen wat betreft oppervlakte, snelheid en padlengte van het zwaartepunt. Onderzoekers en coaches gebruiken deze beoordeling breed om vallende of niet-vallende patiënten te onderscheiden, met name bij ouderen. Vanwege het vermogen om informatie te verschaffen over het vestibulaire en proprioceptieve functioneren van de patiënt, helpt deze test het risico op blessures bij atleten te verminderen. De locatie van de zwaartepuntbewegingen onder elke voet weerspiegelt direct de neutrale controle van de enkelspieren. Deze test stelt professionals in staat om de revalidatie te optimaliseren of een plan voor blessurepreventie uit te voeren. Daarom kunnen de waarden van deze test worden gebruikt voor de planning van een op oefeningen gebaseerde interventie.

abo1

Waarom kwantificatie van balans meten?

Het meten van de kwantificatie van balans is belangrijk om verschillende redenen:

Diagnose en evaluatie: Het stelt zorgverleners in staat om de balansvaardigheid van een persoon objectief te beoordelen en eventuele afwijkingen of problemen te identificeren. Dit is vooral belangrijk bij patiënten met aandoeningen die hun balans kunnen beïnvloeden, zoals neurologische aandoeningen of musculoskeletale problemen.

Revalidatie: Voor mensen die revalideren na een blessure, operatie of ziekte, biedt het meten van balanskwantificatie een manier om de voortgang van de revalidatie te volgen. Het helpt revalidatieteams bij het aanpassen van behandelplannen en oefeningen om de balans te verbeteren.

Preventie van vallen: Oudere volwassenen hebben een verhoogd risico op vallen, wat ernstige verwondingen kan veroorzaken. Door balanskwantificatie kunnen professionals identificeren welke individuen een verhoogd valrisico lopen en gerichte interventies aanbevelen om vallen te voorkomen.

Onderzoek: Wetenschappers gebruiken balansmetingen in onderzoek om inzicht te krijgen in de mechanismen achter balansstoornissen en om effectieve interventies te ontwikkelen voor verschillende aandoeningen.

Sport en prestatieverbetering: In de sportwereld wordt balanskwantificatie gebruikt om atleten te evalueren en te helpen hun prestaties te verbeteren. Het kan helpen bij het identificeren van zwakke punten in de balans en het ontwerpen van trainingsschema's om deze te versterken.

Het meten van de kwantificatie van balans is van vitaal belang voor het begrijpen, behandelen en voorkomen van balans gerelateerde problemen en draagt bij aan de algemene gezondheid en welzijn van individuen.

Hoe neem je een Bipedale houding aan?

Beginpositie:
Neem plaats op het platform en neem tussen de 3 en 4 stappen ter plaatse om zijn optimale positie te vinden. Plaats de armen langs je lichaam. 

Oefening:
Focus je op een markering op zo’n 3 tot 5 meter afstand. Blijf bewegingsloos staan gedurende de hele test.

In de video kan je het ontstaan van een bipedale houding bekijken.

1kforce-plates-productfoto1

Wat heb je nodig om een Bipedale houding aan te nemen?

Een essentieel aspect voor het uitvoeren van een bipedale houding is het nauwkeurig bijhouden van gegevens. De bipedale uitvoering kan overal plaatsvinden, maar onmisbaar is om de resultaten hiervan in kaart te brengen. Kinvent biedt hiervoor de perfecte oplossing met de KFORCE Plates V3. De kForce Plates zijn twee onafhankelijke elementen die de statische en dynamische balans en kracht kunnen meten, zodat duidelijk wordt hoe het gewicht zowel links als rechts, maar ook van de tenen tot aan de hak verdeeld wordt. De kForce Plates kunnen ingezet worden om de drukverdeling en kracht te meten tijdens verschillende oefeningen en houdingen.

Een van de grootste voordelen van dit product is dat het real-time metingen levert, wat van onschatbare waarde is. Het stelt je in staat om direct inzicht te krijgen in de explosieve kracht die wordt gegenereerd tijdens de oefeningen, waardoor je de training en technieken kunt aanpassen op basis van actuele gegevens. Je kunt hiermee de optimale belasting meten om maximale kracht te bereiken. Bovendien kun je de balans herstellen en de symmetrie en kracht van je onderste ledematen beoordelen. Hierdoor kun je nauwkeurig de resultaten in kaart brengen, wat betekent dat je duidelijke verschillen kunt identificeren in vergelijking met eerdere metingen. Als er sprake is van verminderde prestaties, kan dit een waarschuwing zijn voor overbelasting of een opkomende blessure. In dat geval wordt aanbevolen om verdere evaluatie door een medisch professional te overwegen om ernstige blessures te voorkomen. Bovendien maakt het bijhouden van meetresultaten het mogelijk om de voortgang te volgen, vooral na een blessure. Op deze manier kun je je herstel monitoren en eventuele belastingen en veranderingen identificeren.

Wat meet ik met de KFORCE Plates?

  • COP-padlengte: Dit is de lengte van het pad dat het centrum van drukverplaatsing aflegt en wordt vaak gebruikt bij analyses van balans en stabiliteit.
  • Gemiddelde snelheid van COP: Dit is de gemiddelde snelheid waarmee het centrum van drukverplaatsing zich beweegt en is een belangrijke metriek voor het beoordelen van de balans en stabiliteit.

Deze metingen zijn waardevol voor sporters en atleten om hun prestaties te verbeteren en te begrijpen hoe ze hun kracht en bewegingsefficiëntie kunnen optimaliseren.

bipedale-houding

Hoe neem je een Bipedale houding aan op de KFORCE Plates?

  • Voorbereidingstijd: 5 seconde
  • Oefenen: 3 keer
  • Duur: 60 seconde
  • Rust: 10 seconde

Beginpositie:
Neem plaats op het platform en neem tussen de 3 en 4 stappen ter plaatse om zijn optimale positie te vinden. Plaats de armen langs je lichaam. 

Oefening:
Focus je op een markering op zo’n 3 tot 5 meter afstand. Blijf bewegingsloos staan gedurende de hele test.

Feedback:
Krijg direct feedback met behulp van de app. Elk testrapport kan worden geëxporteerd in een PDF-bestand en kan extern worden gedeeld.

 

We helpen je graag verder!

Vul dan het formulier in met jouw gegevens en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je meer informatie te verstrekken over de Bipedale houding in combinatie met de kForce Plates!

Je hebt geen voornaam ingevoerd
Je hebt geen (correct) e-mailadres ingevoerd
Je hebt geen (correct) telefoonnummer ingevoerd