Verder winkelen

Waar wordt kinesio tape voor gebruikt?

Bij het sporten maar ook in het dagelijks leven bestaat er de mogelijkheid om een blessure op te lopen. Hoe ga jij dan om met het herstel? En wat kan jij er aan doen om het herstel te bevorderen?  Kinesio tape kan hiervoor een oplossing zijn. Deze rekbare tape wordt veelvuldig ingezet binnen de fysiotherapie en is voornamelijk te herkennen aan de uitspringende kleur. Maar wat doet de fysiotherapeut precies met kinesio tape? 

Wat is kinesio tape en welke soorten zijn er?

Kinesio tape is een elastische katoenen tape met een acryl lijmlaag. Doordat de tape dezelfde eigenschappen heeft als de huid past de tape zich goed aan bij iedere natuurlijke beweging. De tape bestaat uit elastisch materiaal dat een rekking heeft van 130 tot 140 procent. Naast standaard kinesio tape (aaneengesloten strook) is er ook een soort kinesio tape beschikbaar met een gaten patroon. Deze is bedoeld om via de huid meer invloed uit te oefenen op de fascie (ons bindweefsel). Naast de elastische werking zijn beiden soorten tape ook bestand tegen vocht en water. Ideaal omdat je bij het sporten transpireert. Bovendien is deze tape ook te gebruiken bij watersporten zoals bijvoorbeeld zwemmen, roeien of waterpolo. Na het douchen kun je de tape gewoon laten zitten. Deze blijft zo’n 5 tot 7 dagen goed op de huid zitten.

blog-kinesio-tape1
productafbeelding21

Waar is kinesio tape goed voor?

Als spieren of banden niet goed functioneren dan kan dat een hoop pijnklachten veroorzaken. Kinesio tape is er dan ook voor om deze spieren en banden te ondersteunen en de pijnklachten te verzachten. Het fungeert als een kunstmatige band of pees en geeft ondersteuning bij spierverrekkingen, peesontstekingen en instabiele gewrichten. Het uitgangspunt is om het normale bewegingspatroon te behouden maar niet hun bewegingsvrijheid te beperken zodat sportactiviteiten nog uitgevoerd kunnen worden.

Bij het aanbrengen van kinesio tape worden de spieren en gewrichten in gerekte positie gebracht. Bij natuurlijke ontspanning tilt de tape de huid iets op en daardoor ontstaat er ruimte tussen de opperhuid en onderhuid waar allerlei receptoren van zenuwen, bloed- en lymfevaatjes aanwezig zijn. Doordat kinesio tape flexibel is wordt het herstelproces in gang gezet. De liftende werking van de tape zorgt er voor dat er drukvermindering ontstaat waardoor de bloedcirculatie en lymfeafvoer weer op gang komen. 

Wil je meer weten over het tapen van een knie, bekijk dan eens deze hyperlink.

 

Meer weten over kinesio tape?

Heb jij vragen over kinesio tape? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder. ben je op zoek naar andere producten neem dan ook eens een kijkje in onze fysio webshop

Bekijk alle Kinesio tape
Neem contact op

Wil jij dat bovenstaand artikel door iemand anders wordt gelezen?
Deel dit artikel dan op jouw favoriete platform met de volgende buttons: