Verder winkelen

De voordelen van Deep Oscillation therapie

In de wereld van fysiotherapie en revalidatie zijn er voortdurend innovaties die helpen bij het verbeteren van de behandelingsmogelijkheden en het bevorderen van het herstelproces. Eén van deze ontwikkelingen is Deep Oscillation Therapie. Deze innovatieve vorm van therapie maakt gebruik van geavanceerde technologie om patiënten te helpen bij het verminderen van pijn, het versnellen van genezing en het bevorderen van het algemene welzijn. Deep Oscillation wordt gebruikt om pijn, zwellingen en ontstekingen te verminderen. Het wordt ook wel aangeduid als "diepe trillingstherapie". In dit blogbericht zullen we dieper ingaan op wat Deep Oscillation Therapie is en waar het voor dient.

Wat is Deep Oscillation therapie?

Deep Oscillation Therapie is een niet-invasieve behandelmethode die gebruik maakt van elektrostatische impulsen om een oscillerend elektrisch veld te creëren. Dit veld dringt diep door in de weefsels, inclusief de huid, onderhuids vet, spieren en bloedvaten. Het belangrijkste doel van deze therapie is het stimuleren van cellulaire activiteit en het verbeteren van de microcirculatie in het behandelde gebied.

12dp1
12dp01

Hoe werkt het?

Bij Deep Oscillation Therapie wordt een speciaal apparaat gebruikt dat is uitgerust met handmatige of geautomatiseerde elektroden. De elektroden worden direct op de huid geplaatst of kunnen ook door kleding heen werken. Het apparaat genereert elektrische pulsen met een specifieke frequentie, waardoor een oscillerend veld ontstaat. Dit veld zorgt voor een zachte aantrekking en ontspanning van de weefsels, wat resulteert in een reeks positieve effecten.

De voordelen van Deep Oscillation therapie

Deep oscillation therapie biedt verschillende voordelen voor patiënten. Enkele belangrijkste voordelen van deze innovatieve therapie zijn:

  • Pijnverlichting: Deep oscillation therapie kan helpen bij het verminderen van pijnklachten. De trillingen dringen diep door in het weefsel en stimuleren de zenuwuiteinden, wat kan leiden tot een vermindering van pijn. Dit is vooral gunstig voor mensen met chronische pijn, postoperatieve pijn of pijn veroorzaakt door blessures.
  • Vermindering van zwelling en ontsteking: Door de trillingen diep in het weefsel te laten doordringen, kan deep oscillation therapie helpen bij het verminderen van zwelling en ontsteking. Dit is vooral nuttig bij aandoeningen zoals artritis, waar ontsteking een belangrijke rol speelt.
  • Versnelling van het genezingsproces: Deep oscillation therapie kan de doorbloeding verbeteren en de stofwisseling in het weefsel stimuleren. Dit helpt bij het bevorderen van de genezing van beschadigd weefsel, zoals na een operatie of bij sportblessures.
  • Niet-invasief en pijnvrij: Een van de grote voordelen van deep oscillation therapie is dat het niet-invasief is en geen pijn veroorzaakt. Het is een veilige en comfortabele behandelingsoptie die goed verdragen wordt door de meeste mensen.
  • Complementaire therapie: Deep oscillation therapie kan worden gebruikt als aanvulling op andere fysiotherapeutische technieken. Het kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met oefentherapie of manuele therapie om een algehele verbetering van de conditie te bevorderen.
  • Breed toepasbaar: Deep oscillation therapie kan worden gebruikt voor een breed scala aan aandoeningen, waaronder postoperatieve revalidatie, sportblessures, chronische pijnklachten, lymfoedeem en fibromyalgie. Dit maakt het een veelzijdige behandelingsoptie die geschikt is voor verschillende patiënten.
12dp00000
12dp000

De contra-indicaties van Deep Oscillation therapie

Hoewel deep oscillation therapie over het algemeen veilig is, zijn er enkele contra-indicaties om rekening mee te houden. Enkele veelvoorkomende contra-indicaties zijn onder meer:

Actieve kanker: Deep oscillation therapie mag niet worden toegepast op gebieden met actieve tumoren of metastasen. Dit komt doordat de trillingen de bloedcirculatie kunnen bevorderen, wat mogelijk de verspreiding van kankercellen kan vergroten.

Infectieziekten: Bij een acute infectie , zoals een bacteriële of virale infectie, moet deep oscillation therapie worden vermeden. Het kan de verspreiding van de infectie bevorderen en de symptomen verergeren.

Koorts: Deep oscillation therapie mag niet worden toegepast als de patiënt koorts heeft. Het verhoogt de bloedcirculatie en kan de koorts verder verhogen, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Bloedingsstoornissen: Als de patiënt lijdt aan een bloedingsstoornis of anticoagulantia (bloedverdunners) gebruikt, moet deep oscillation therapie met voorzichtigheid worden toegepast. De trillingen kunnen de bloedstolling beïnvloeden en het risico op bloedingen vergroten.

Ernstige hart- en vaatziekten: Mensen met ernstige hart- en vaatziekten, zoals onstabiele angina pectoris, ernstige hartritmestoornissen of recente hartaanvallen, moeten deep oscillation therapie vermijden. De trillingen kunnen de belasting op het hart verhogen en complicaties veroorzaken.

Zwangerschap: Deep oscillation therapie wordt meestal niet aanbevolen tijdens de zwangerschap, vooral niet in de buik- of bekkenregio. Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de veiligheid van deze therapie tijdens de zwangerschap, dus het is beter om voorzichtig te zijn en het vermijden.

Conclusie

Deep Oscillation is een niet-invasieve behandeling die geen bijwerkingen heeft. Het is een veilige en pijnvrije methode die effectief kan zijn bij het verminderen van pijn en zwelling, en het verbeteren van de mobiliteit en het functioneren van het lichaam. Deep Oscillation is een toevoeging aan de al bestaande behandeling van je patiënten. Het geeft meerwaarde aan jou als therapeut en zorgt voor betere resultaten voor je patiënt. De behandelmethode is breed inzetbaar. De voordelen van Deep Oscillation zijn: het zorgt voor weefselontspanning, verbeterde lymfdrainage en het werkt verhogend op de immuniteit. Daarnaast is het ontspannend plus patiënt- en therapeutvriendelijk. Een Deep Oscillation behandeling brengt geen schade toe, zoals andere therapievormen wel kunnen (ultrageluid en laser). Daarom is het veilig om met het apparaat in je praktijk te werken.

Wil jij dat bovenstaand artikel door iemand anders wordt gelezen?
Deel dit artikel dan op jouw favoriete platform met de volgende buttons: