Verder winkelen

De drie fases van taping: Vaste Tape, Kinesiotape en Active Tape

Taping is een veelgebruikte techniek in de wereld van fysiotherapie, sportgeneeskunde en revalidatie. Het biedt ondersteuning, stabiliteit en verlichting van pijn voor mensen met verschillende blessures en aandoeningen. Er zijn verschillende soorten tape beschikbaar, maar in dit uitgebreide artikel gaan we dieper in op de drie belangrijkste fasen van taping: vaste tape, kinesio tape en active tape.

Vaste tape

Vaste tape, ook wel bekend als functionele tape, is een van de oudste vormen van taping en wordt vaak gebruikt om gewrichten te immobiliseren of te ondersteunen. Deze tape is meestal gemaakt van stugge materialen zoals katoen of elastische stof en heeft als doel de beweging van een gewricht te beperken om herstel te bevorderen. Het wordt vaak gebruikt bij acute blessures, zoals verstuikingen of fracturen, om het getroffen gebied te stabiliseren en verdere schade te voorkomen.

Het effect van vaste tape

Het effect van vaste tape is voornamelijk gericht op stabilisatie. Door het beperken van de beweging in een gewricht, wordt de kans op verdere schade verminderd. Dit type tape wordt vaak gebruikt na chirurgische ingrepen of bij ernstige verwondingen waarbij immobilisatie essentieel is voor een succesvol herstel.

Hoe lang mag vaste tape blijven zitten?

De duur dat vaste tape op de huid kan blijven, varieert afhankelijk van de specifieke situatie en het advies van een medische professional. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de tape regelmatig te vervangen om de huid te laten ademen en irritatie te voorkomen. Het is belangrijk om de instructies van je zorgverlener op te volgen.

strappal-tape2
kinesiottape-in-gebruik-electromedico-nl4

Kinesiotape

Kinesiotape, ook wel elastische tape genoemd, is een meer recente ontwikkeling in de wereld van taping. Het onderscheidt zich door zijn elasticiteit en het vermogen om uit te rekken en te bewegen met het lichaam. Kinesiotape wordt vaak gebruikt om spieren te ondersteunen, de doorbloeding te verbeteren en pijn te verlichten. Het kan ook helpen bij het verminderen van zwelling en het bevorderen van een sneller herstel. Deze tape wordt vaak gezien bij sporters en is populair vanwege zijn comfortabele pasvorm en veelzijdigheid.

Het effect van kinesiotape

Kinesiotape heeft verschillende effecten op het lichaam, waaronder het stimuleren van de bloed- en lymfecirculatie, het verminderen van spierspanning en het bieden van proprioceptieve feedback aan het lichaam. Hierdoor kan het helpen bij de verlichting van pijn en het verbeteren van de mobiliteit.

Waarom zijn er verschillende kleuren kinesiotape?

Kinesiotape is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder roze, blauw, zwart en beige. De kleur van de tape heeft geen invloed op de werking ervan. De keuze voor een bepaalde kleur is meestal afhankelijk van persoonlijke voorkeur of esthetische redenen. Sommige sporters kiezen bijvoorbeeld voor tape die bij hun teamkleuren past, terwijl anderen de voorkeur geven aan een discrete huidskleurige tape.

Hoe lang mag kinesiotape blijven zitten?

Kinesiotape kan meestal enkele dagen tot een week op de huid blijven zitten, afhankelijk van factoren zoals activiteitenniveau, huidtype en weersomstandigheden. Het is belangrijk om de tape regelmatig te controleren op eventuele irritatie of loslaten. Als je huid rood wordt of geïrriteerd raakt, moet je de tape verwijderen en de huid laten herstellen voordat je opnieuw tape aanbrengt.

Active tape

Active tape is een speciale vorm van taping die zich richt op actieve beweging en functionaliteit. In tegenstelling tot vaste tape, die de beweging beperkt, en kinesio tape, die flexibel is, is active tape ontworpen om beweging te ondersteunen en te stimuleren. Het wordt vaak gebruikt om atleten te helpen hun prestaties te verbeteren door het bevorderen van optimale bewegingspatronen en het voorkomen van blessures. Active tape is meestal lichtgewicht en ademend, waardoor het geschikt is voor langdurig gebruik.

Het effect van active tape

Active tape heeft tot doel de spieren te ondersteunen en tegelijkertijd volledige bewegingsvrijheid te bieden. Het kan helpen bij het verminderen van overmatige belasting op bepaalde spieren en gewrichten, waardoor sporters hun prestaties kunnen verbeteren en blessures kunnen voorkomen.

Hoe lang mag active tape blijven zitten?

De duur dat active tape op de huid kan blijven, is vergelijkbaar met kinesio tape en varieert afhankelijk van individuele omstandigheden. Het is belangrijk om de tape regelmatig te controleren en te vervangen indien nodig.

active-tape-plakken-1

Video

In de video laten we de drie fases van het tapen zien.

Vaste tape voor fixatie
Herstellen van ligamenten

Kinesiotape voor circulatie
Bloed en lymfevaten stimuleren

Active tape voor activatie
Om gecontroleerd te kunnen bewegen

Conclusie

Of je nu herstelt van een blessure, je prestaties als atleet wilt verbeteren of gewoon op zoek bent naar ondersteuning en pijnverlichting, taping kan een waardevol hulpmiddel zijn. De keuze tussen vaste tape, kinesio tape en active tape hangt af van de specifieke behoeftes. Wij adviseren je graag. Neem hiervoor contact met ons op.

Contact opnemen
Fysio Webshop

Wil jij dat bovenstaand artikel door iemand anders wordt gelezen?
Deel dit artikel dan op jouw favoriete platform met de volgende buttons: