Verder winkelen

5 Manieren om aan je balans te werken

Deze week staat in het teken van de valpreventie. Iets wat daarbij komt kijken is evenwicht en balans. Evenwicht is een belangrijk aspect van ons dagelijks leven en is van vitaal belang voor ons welzijn. Een goed evenwicht kan helpen bij het voorkomen van vallen, het verbeteren van onze houding en het verminderen van stress en angst. VeiligheidNL laat in deze video meer zien over valpreventie.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om aan je evenwicht te werken. Het verbeteren van je evenwicht en stabiliteit kan helpen om blessures te voorkomen, je algehele gezondheid en welzijn te verbeteren en je zelfvertrouwen te vergroten. Werken aan je evenwicht wordt ook wel balanstraining genoemd. Balanstraining omvat een reeks oefeningen en technieken die gericht zijn op het verbeteren van je balans en stabiliteit. Er zijn verschillende middelen om aan je balans te werken.

Monitoren en werken aan je balans doe je met de Delta's

De kForce Delta’s zijn platforms die veelzijdige prestatieanalyses in kracht, snelheid en balans meten. De kForce Delta’s zijn uitgerust met elektronische sensoren om realtime biofeedback te geven op een smartphone of tablet via de kForce App. In de app wordt de testdata opgeslagen per persoon en kunnen individueel trainingsdoelen worden vastgesteld. Met behulp van de rehab gaming  kun je werken aan jouw trainingsdoelen en kunnen er spellen worden gespeeld op basis van de testresultaten van de persoon.

delta-blog
bobo-balance

Op een speelse manier werken aan je balans met de Bobo Balance

Het BoBo Home balansbord 2.0 is een "smart" balans trainingsbord die op de bestaande balanstraining producten gezet kan worden, maar er zit ook een eigen opblaasbare wiebelkussen bij. Met de sensor wordt bluetooth verbinding gemaakt met de gratis BoBo app. In deze app zitten meer dan 10 spellen en trainingsprogramma's om aan jouw balans te werken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is het BoBo Home balansbord.

Airex Balance pad

De Airex Balance-Pad Elite is een actief therapie- en trainingshulpmiddel dat is gemaakt van PVC. De 6 cm dikke Airex Balance-Pad Elite is aan de onder- en bovenzijde voorzien van een noppenstructuur dat een extra prikkeling geeft bij oefeningen op blote voeten. Tevens zorgt deze structuur ervoor dat de Airex Balance-Pad Elite niet wegschuift tijdens de oefeningen. Het lichaam wordt tijdens de oefeningen continu geprikkeld om balans en/of evenwicht te zoeken waardoor meerdere en dieper liggende spieren worden gebruikt. Het trainen op de Airex Balance-Pad Elite verbeterd kracht, coördinatie en het uithoudingsvermogen.

airex-balanstrainer
balanstraininerr

Oefeningen op een trap of step

De trap op en af lopen is al een oefening opzich om aan je balans te werken. Daarnaast kan je ook variëren met oefeningen op de trap. Zorg ervoor dat je deze oefeningen op een veilige manier uitvoert en begin met eenvoudige oefeningen voordat je overgaat op meer uitdagende oefeningen. Vergeet niet om jezelf uit te dagen, maar luister altijd naar je lichaam en stop als je pijn voelt of je onstabiel voelt.Variaties voor oefeningen op de trap zijn:

Eenbenige balans
Sta met één voet op de trap en til de andere voet van de grond. Houd deze positie gedurende 10-15 seconden vast en wissel dan van been. Probeer je balans te houden terwijl je op één been staat.

Laterale stap
Sta met één voet op de trap en stap opzij met de andere voet, zodat je naast de trap staat. Stap dan terug op de trap en herhaal dit aan de andere kant. Dit helpt bij het verbeteren van de zijwaartse stabiliteit.

Op- en afstappen
Sta voor de trap en stap op de eerste trede met één voet. Stap dan terug op de grond en herhaal dit aan de andere kant. Probeer een ritmische beweging te vinden om je evenwicht te behouden

Wil je het moeilijker maken dat kan met de volgende oefeningen:

Hinkelen
Spring op één been naar de volgende trede, en dan naar de volgende, enzovoort, totdat je de top van de trap bereikt hebt. Herhaal deze oefening terwijl je naar beneden gaat. Zorg ervoor dat je je concentreert op je balans terwijl je springt.

Zijwaartse lunge
Sta met één voet op de trap en stap zijwaarts af met de andere voet, in een lunge-positie. Kom dan terug omhoog en herhaal dit aan de andere kant. Dit helpt bij het verbeteren van de balans en stabiliteit in de heupen en benen.

Wandelen

Wandelen is een eenvoudige en effectieve manier om aan je evenwicht te werken. Het kan helpen bij het verbeteren van je balans en coördinatie, evenals het verminderen van stress en angst. Begin met het maken van korte wandelingen en bouw langzaam de afstand en intensiteit op.

wandelenn

Conclusie

Er zijn verschillende mogelijkheden om aan jouw balans te werken. Dit kan zowel met materiaal als zonder materiaal. Ben jij benieuwd welke producten het meest geschikt zijn voor in jouw fysiotherapiepraktijk? Vraag dan vrijblijvend advies aan. 

Product instructie aanvragen
Neem contact op

Wil jij dat bovenstaand artikel door iemand anders wordt gelezen?
Deel dit artikel dan op jouw favoriete platform met de volgende buttons: